A magyar egyetemek tudományos teljesítménye erősödik

A kormány megduplázta a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és ehhez olyan teljesítményszempontokat kapcsolt, amelyek az állam megrendelői szerepét úgy tudják biztosítani, hogy Magyarország versenyképessége, gazdasági előnye biztosított legyen.

Forrás: MTI2023. 09. 26. 12:52
HANKÓ Balázs
Pécs, 2023. szeptember 1. A Pécsi Tudományegyetem által közreadott képen Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára beszédet mond Magyar felsõoktatás napján a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a PTE-n 2023. szeptember 1-jén. MTI/Csortos Szabolcs Fotó: Csortos Szabolcs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetemi modellváltás erősíti a versenyképességet –  jelentette ki a felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár kedden Szegeden, a Kiszámíthatóság és normativitás című konferencián. Hankó Balázs hozzátette: az elmúlt időszak eredményei bizonyítják, hogy a felsőoktatási modellváltás olyan struktúrát biztosít, amely a versenyképesség erősítését a mindennapok részévé teszi.

Az elmúlt évek során az egyetemek kezdeményezésére olyan új modell alakult ki Magyarországon, amely autonóm, versenyképes, fenntartható és kiszámítható – hangsúlyozta az államtitkár, majd rámutatott:

a magyar egyetemek tudományos teljesítménye erősödik.

Mint mondta, a kormány megduplázta a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és ehhez olyan teljesítményszempontokat kapcsolt, amelyek az állam megrendelői szerepét úgy tudják biztosítani, hogy Magyarország versenyképessége, gazdasági előnye biztosított legyen.

Az új modell lehetővé teszi a műszaki, természettudományos, mérnöki és informatikai terület erősítését, a gazdaság és az egyetemek jobb összekapcsolását, valamint a magyar kiválóság megjelenítését a nemzetközi erőtérben – fejtette ki az államtitkár.

Hankó Balázs úgy fogalmazott, nem mindenki érdekelt a magyar versenyképességben. Brüsszel olyan igaztalan támadásokat indít a magyar kutatók, a magyar a diákok ellen, amelyet a kormánynak kötelessége elhárítani. 

A kormány kiáll a nemzetközi mobilitási programok mellett, kiemelten fontosnak tartja a magyar kutatók részvételét a nemzetközi együttműködésekben, és ezeket folyamatosan biztosítani is kívánja.

Hozzátette: ennek érdekében hozták létre az ötmilliárd forintos önerőalapot. Hankó Balázs leszögezte, a magyar kormány nemcsak beszél az európai értékekről, hanem az egyetemek „megemelésével” tesz is érte a mindennapokban.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Csortos Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.