időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

A magyar egyetemek tudományos teljesítménye erősödik

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.26. 12:52 2023.09.26. 13:01
A magyar egyetemek tudományos teljesítménye erősödik

A kormány megduplázta a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és ehhez olyan teljesítményszempontokat kapcsolt, amelyek az állam megrendelői szerepét úgy tudják biztosítani, hogy Magyarország versenyképessége, gazdasági előnye biztosított legyen.

Az egyetemi modellváltás erősíti a versenyképességet –  jelentette ki a felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár kedden Szegeden, a Kiszámíthatóság és normativitás című konferencián. Hankó Balázs hozzátette: az elmúlt időszak eredményei bizonyítják, hogy a felsőoktatási modellváltás olyan struktúrát biztosít, amely a versenyképesség erősítését a mindennapok részévé teszi.

Az elmúlt évek során az egyetemek kezdeményezésére olyan új modell alakult ki Magyarországon, amely autonóm, versenyképes, fenntartható és kiszámítható – hangsúlyozta az államtitkár, majd rámutatott:

a magyar egyetemek tudományos teljesítménye erősödik.

Mint mondta, a kormány megduplázta a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és ehhez olyan teljesítményszempontokat kapcsolt, amelyek az állam megrendelői szerepét úgy tudják biztosítani, hogy Magyarország versenyképessége, gazdasági előnye biztosított legyen.

Az új modell lehetővé teszi a műszaki, természettudományos, mérnöki és informatikai terület erősítését, a gazdaság és az egyetemek jobb összekapcsolását, valamint a magyar kiválóság megjelenítését a nemzetközi erőtérben – fejtette ki az államtitkár.

Hankó Balázs úgy fogalmazott, nem mindenki érdekelt a magyar versenyképességben. Brüsszel olyan igaztalan támadásokat indít a magyar kutatók, a magyar a diákok ellen, amelyet a kormánynak kötelessége elhárítani. 

A kormány kiáll a nemzetközi mobilitási programok mellett, kiemelten fontosnak tartja a magyar kutatók részvételét a nemzetközi együttműködésekben, és ezeket folyamatosan biztosítani is kívánja.

Hozzátette: ennek érdekében hozták létre az ötmilliárd forintos önerőalapot. Hankó Balázs leszögezte, a magyar kormány nemcsak beszél az európai értékekről, hanem az egyetemek „megemelésével” tesz is érte a mindennapokban.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Csortos Szabolcs)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.