Varga-Bajusz Veronika: Versenyképesebbek az egyetemek

– Már látszódnak a felsőoktatás megújítását szolgáló, elmúlt évekbeli intézkedések eredményei, hiszen az egyetemek versenyképesebbek, teljesítményorientáltabbak lettek, valamint nyitottabbá váltak a hallgatóközpontú oktatásra – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Forrás: MTI2023. 09. 07. 16:37
VARGA-BAJUSZ Veronika
Budapest, 2023. április 27. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsõoktatásért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közel 1,2 milliárd forintból teljes körûen felújított Bogdánfy úti sportcsarnokának átadásán 2023. április 27-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idén 33 százalékkal több hallgatót vettek fel a felsőoktatásba, mint tavaly, több mint 106 ezren kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat – mondta Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában.

Megemlítette azt is, hogy a hallgatói lemorzsolódás aránya tavalyhoz képest három százalékkal csökkent. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: az egyetemek a kormánnyal együtt tisztában vannak azzal, „milyen meghatározó kincs” az a 300 ezres egyetemi közösség, amely jelenleg tanul, hiszen a fiatalok tudása „jövőképességünk záloga”. Rámutatott:  

Jelenleg Magyarországon 50 ezer kollégiumi férőhely áll rendelkezésre, ebből Budapesten 17 ezer.

Az elmúlt években 50, az egyetemekhez kötődő befektetői projektet váltottak ki mintegy 150 milliárd forint értékben, valamint nyolcezer férőhelyet újítottak fel – hangsúlyozta Varga-Bajusz Veronika. Hozzátette:

a 150 millió forintos, szolgáltatásokra vonatkozó projektben konyhai eszközöket adnak kollégiumoknak,

és már a nyár folyamán megvalósulhatott az úgynevezett holiday-szolgáltatás, amely azt teszi lehetővé, hogy a hallgatók a szünetekben az ország különböző kollégiumaiban kikapcsolódhassanak.

Borhy László, az ELTE rektora arról beszélt: 

első rektori éveiben a kollégiumaik 25 százaléka kiváló minőségű, míg 75 százaléka elfogadható vagy minősíthetetlen volt.

Ez az elmúlt években megfordult: két évvel ezelőtt, amikor újra pályázott a rektori tisztségre, a kollégiumok 75 százaléka kiváló minőségű volt, 25 százaléka pedig éppen felújítás alatt állt – mondta, hozzátéve: már a részletekre tudnak odafigyelni, most a mindennapokat segítő készülékek – kenyérpirítók, botmixerek, szendvicssütők, vízforralók – érkeztek.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke közölte, 

a minisztérium megbízásából kezdtek a kollégiumi szolgáltatásfejlesztésbe, és ennek részeként országszerte 1700 konyhai kisgépet adtak át.

Rikker Emília, az ELTE kancellárhelyettese nagyon fontosnak nevezte, hogy a hallgatók jó infrastrukturális feltételek mellett éljenek a kollégiumokban. Az egyetem az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy jó körülmények között lakjanak a hallgatók – mondta, hozzátéve, hogy nagy igény mutatkozik a kollégiumi férőhelyekre.

Megjegyezte, a fejlesztések egy részét kifejezetten a hallgatói igények alapján tervezik meg. Az ELTE budapesti férőhelyei a legmagasabb „kollégiumi komfortfokozatba” tartoznak – mondta, rámutatva: ez kormányzati segítséggel valósulhatott meg. Rikker Emília közölte, a kisgépekből mind a 125 közösségi konyhájukba kerül.

Borítókép: Varga-Bajusz Andrea (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.