Navracsics Tibor: Felgyorsítjuk a tárgyalásokat az Erasmus-ügyben

Párban tárgyalt Bóka János és Navracsics Tibor az Európai Bizottság három képviselőjével. Elérték, hogy felgyorsuljanak a megbeszélések, így reális esély lesz arra, hogy november végéig megegyezés szülessen, és jövő nyártól a modellváltó hazai egyetemek részt vehessenek az EU-s oktatási és kutatási programokban. Téma volt még a jövőre esedékes magyar uniós elnökség is.

Forrás: Világgazdaság2023. 09. 06. 18:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felgyorsítják a magyar kormányzat és az Európai Bizottság (EB) tárgyalásait, hogy a november végi gyakorlati határidőre megegyezés születhessen Erasmus-ügyben – közölte Navracsics Tibor, az európai uniós források felhasználásáért is felelős területfejlesztési miniszter, aki a mai nap során Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterrel együtt Brüsszelben tárgyalt az Európai Bizottság képviselőivel – adta hírül a Világgazdaság

A hírportál beszámolója szerint a magyar delegáció az EB három tagjával tárgyalt: Maros Sefcovic alelnökkel, Johannes Hahn költségvetésért felelős biztossal és Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztossal.

A megbeszélésen három nagy téma volt

Az augusztus 1-jétől már nem államtitkári, hanem miniszteri minőségben tevékenykedő Bóka János elmondta: három csomóponti témakör köré csoportosultak a mai tárgyalások.

Az első az EU Tanácsának soros féléves elnöksége volt, amelyet 2024 második fél évében Magyarország fog betölteni. Ennek az előkészületeiről is tanácskoztak, kitérve a versenyképességre, a demográfiai és a kohéziós célokra. A második pont az ősz legfontosabb politikai ügyei voltak, ezek közül is elsősorban a hétéves EU-s költségvetés. A harmadik napirendi pontot a Magyarországtól visszatartott EU-s források jelentették.

A magyar kormány kész folytatni a tárgyalásokat, méghozzá konstruktívan és a lojális együttműködés szellemében

– mondta Bóka János, majd hozzáfűzte: a javaslat lényege, hogy a tárgyalások politikai és technikai szintjeit határolják el a gyorsabb előrehaladás érdekében, mert rengeteg labda pattog rengeteg térfélen, ezért kell a koordináció.

Navracsics Tibor hozzátette: a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok, illetve az Erasmus+ és a Horizont Európa oktatási és kutatási programok témakörében főleg Johannes Hahnnal egyeztettek. Megállapodás született vele, miszerint felpörgetik a tárgyalásokat, mivel november végéig meg kéne egyezni ahhoz, hogy 2024 nyarától is biztosított legyen az említett projektek folytonossága és finanszírozása.

Azonosítottuk azokat a jobbára technikai problémákat, amiket meg kell oldanunk a következő hetekben.

 A jó hangulatú tárgyalás azt a reményt kelti bennünk, hogy a következő időszakban akár az áttörésig is eljuthatunk

– mondta Navracsics Tibor, majd kifejtette: 

a legutóbbi levélváltások azt éreztették, hogy mindkét fél álláspontja olyannyira merevvé vált, hogy az nehézzé tette a további tárgyalásokat.

Most úgy látták, az EB részéről nagyobb rugalmasság, így a magyar küldöttség is nagyobb rugalmasságot mutathatott, és ez nem is a kuratóriumok tagságágát, illetve hosszát vagy a kiválasztás menetét érintette.

A vita legfőbb kérdése, hogy az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogi eszköz használható-e olyan esetben is, amikor valójában EU-s pénzek felhasználásáról nincsen szó

 – mondta Navracsics Tibor, aki szerint az összes többi részletkérdés.

A november vége munkahatáridő, amit magunknak szabtak, mivel bizonyos időszakonként meg kell állapodni a következő szakasz Erasmus-finanszírozásáról, és a 2024 szeptemberében induló tanév finanszírozását a számításuk szerint az év végéig kötött megállapodás biztosítaná – mondta Navracsics, majd rámutatott: 

a most indult tanév két szemeszterének finanszírozása mindenképp biztosított, ahhoz kell a most őszi megegyezés, hogy ez a következő tanévben is így legyen.

Sokaknak nem kell izgulni

A tárgyalás előtt felszólalt Iliana Ivanova, az EB által az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztosi posztra jelölt bolgár politikus az Európai Parlamentben. A politikus leszögezte:

„Nem lehetnek a diákok a politikai viták áldozatai, megoldásra van szükség az Erasmus+ és a Horizont Európa oktatási és kutatási programok ügyében a EB és a magyar kormányzat között között.”

Bocskor Andreának, a Fidesz EP-képviselőjének a vitával kapcsolatban feltett kérdésére válaszolva sajnálatosnak nevezte, hogy a tárgyalások megakadtak. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a magyar hatóságok vállalják azon jogi kötelezettségek betartását, amelyeket az EB érvényesíteni kíván, akkor semmi nem áll a pénzek folyósításnak útjában. 

Borítókép: Bóka János és Navracsics Tibor Brüsszelben (Forrás: Facebook/Bóka János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.