Immáron két magyar miniszter indult Brüsszelbe, a bizottsággal tárgyalni

A két miniszter az Erasmusról, a helyreállítási pénzekről, az uniós forrásokról tárgyal majd Brüsszelben.

2023. 09. 06. 10:02
null
Fotó: GREGUS BERTALAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós pénzekért felelős miniszter az euró­pai uniós ügyekért felelős miniszterrel, Bóka Jánossal indult Brüsszelbe ma reggel. A miniszter közösségi oldalán is megosztotta az indulás előtti pillanatokat. A két miniszter Brüsszelbe utazik, ahol az Erasmusról, a helyreállítási pénzekről és az EU-forrásokról tárgyalnak majd a bizottság képviselőivel.

Bóka János izgalmas időszak elé néz, a nemrégiben kinevezett miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, mire számíthat Magyarország, amikor jövőre betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Mint fogalmazott: azt akarjuk a gyakorlatban megmutatni, hogy miként működik az általunk elképzelt EU. 

Nem kívánunk kioktatni és marginalizálni más tagállamokat. 

– Vissza akarjuk adni a politikai kezdeményezés, valamint a stratégiai iránymutatás lehetőségét a tagállamok kezébe. Minden kezdeményezést és javaslatot abból a szempontból fogunk megvizsgálni, hogy az a valódi problémákat kezeli-e. Erősíti-e a tagállamokat, ad-e új eszközöket, lehetőségeket a számukra? Mindezt a lojális együttműködés, valamint a tisztességes közvetítő szerepéből fogjuk vizsgálni, ahogy az elnökséget vivő tagállamtól elvárható. Ettől függetlenül vagy éppen ezért a magyar uniós elnökség nem lesz konfliktusmentes – fejtette ki. 

A miniszter arra is kitért, hogy a magyar igazgatás és diplomácia szakmai alkalmasságát senki sem kérdőjelezi meg. Ugyanakkor politikai jellegű konfliktusok viszont bizonyára lesznek.

– Ezek persze kapcsolódnak azokhoz az elvekhez és értékekhez, amiket képviselünk, de túlmutatnak Magyarországon és a magyar kormányon. Valójában egy új Európa-politika és egy új európai politikai többség lehetősége a tét. A magyar elnökség ennek az alternatívának a megerősítésében is szerepet játszhat, aminek sok ellendrukkere van – összegezte Bóka János.

Borítókép: Navracsics Tibor és Bóka János a reptéren (Forrás: Navracsics Tibor Facebook-oldala) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.