Tizenöt magyar egyetem került be Európa legjobbjai közé

A tizenöt rangsorolt magyar egyetem között három egyházi fenntartású intézmény is helyet kapott.

2023. 09. 20. 14:16
HANKÓ Balázs Zoltán
Budapest, 2023. szeptember 20. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára beszédet mond a Magyar Kutatási Hálózat, HUN-REN (Hungarian Research Network) nemzetközi tudományos konferenciáján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2023. szeptember 20-án. A Magyar Kutatási Hálózat elsõ nemzetközi workshopjának célja, hogy a világ élvonalához tartozó tudósok megismerhessék a magyar kutatási rendszerben rejlõ lehetõségeket és megoszthassák egymással a nemzetközi jó gyakorlatokat. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt magyar intézmény is felkerült a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listájára  – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A regionális európai lista 46 ország egyetemeit vizsgálta és a legjobb 690 intézmény közé 15 magyar egyetem is bekerült: az első háromszázban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a 208., a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) a 238., a Szegedi Tudományegyetem a 242., míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel.

A legjobb négyszázba bekerült a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is.

A 15 rangsorolt magyar egyetem között három egyházi fenntartású intézmény – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem – is szerepel, valamint helyet kapott a rangsorban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Soproni Egyetem is – sorolta az államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességének erősödése Magyarország jövőképességének kulcsa is, a modellváltás pedig elősegítette az egyetemek nemzetközi elismertségét, hozzájárulva ezzel az ország hosszú távú fejlődéséhez.

„Az új fenntartói modell nemcsak az egyetemi autonómiát erősíti, hanem biztosítja a megduplázott minőségi teljesítményösztönző finanszírozást, ami növeli a pénzügyi kiszámíthatóságot és a versenyképességhez oly fontos rugalmasságot” – fogalmazott Hankó Balázs.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.