Hankó Balázs: A felsőoktatás színvonala egyre csak tör felfelé

A megújult magyar felsőoktatásban egyre többen tanulnak.

Forrás: MTI2023. 09. 15. 13:34
HANKÓ Balázs Zoltán
Budapest, 2023. szeptember 15. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára beszédet mond a magyar felsõoktatás napja alkalmából tartott díjátadón a Károlyi-Csekonics palotában 2023. szeptember 15-én. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiváló egyetemi oktatóknak köszönhetően egyre sikeresebb a magyar felsőoktatás – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a magyar felsőoktatás napja alkalmából tartott díjátadón.

Hankó Balázs hangsúlyozta: a díjakat átvevő kiváló oktatók hivatástudatának és szolgálatának köszönhető, hogy míg négy évvel ezelőtt hét magyar egyetem volt a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek öt százalékában, 

mostanra 11-re nőtt a számuk, a tudományos teljesítmények száma 78 százalékkal emelkedett, a magyar szabadalmak, védjegyek száma pedig megnégyszereződött.

A megújult magyar felsőoktatásban egyre többen tanulnak, idén mintegy 107 ezer új hallgatót vettek fel – tette hozzá az államtitkár.

HANKÓ Balázs Zoltán
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Hankó Balázs a beszédében kérte a kitüntetettek támogatását és együttműködését annak érdekében, hogy 2030-ra a világ legjobb száz egyeteme között legalább egy, a legjobb száz európai között legalább három magyar felsőoktatási intézmény lehessen, valamint ahhoz, hogy Magyarország bekerülhessen Európa legjobb tíz és a világ legjobb 25 innovátorországa közé.

Az államtitkár úgy fogalmazott, fontosak a rangsorok, de ennél is fontosabb, hogy a digitalizálódó világban emberek tudjunk maradni, 

ennek kulcsa pedig a közösségért, a hivatásáért, a családért és a rábízottakért felelősséget vállalni kész fiatal.

A jövő egyetemén a hallgató már nem passzív, hanem közösséget teremt, a tanár pedig a tudását, tapasztalatát megosztó mentorként van jelen – emelte ki Hankó Balázs, hozzátéve, hogy ezáltal válhatnak a magyar egyetemek a reménység laboratóriumává, kultúránk, értékeink őrzőivé, nemzetünk tudásgazdaságának szereplőivé.

A rendezvényen átadtak 18 főiskolai tanári kinevezést, valamint két rektori megbízási okiratot. Öten vehettek át Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert- és Kármán Tódor-díjat, tízen pedig Trefort Ágoston- és Apáczai Csere János-díjat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.