Hivatalos: érkezhet az új koronavírus-vakcina az unióba

Gyorsított eljárásban hagyták jóvá.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 01. 15:34
null
Salgótarján, 2022. április 16. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendõt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. április 16-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság engedélyezte a BioNTech–Pfizer gyógyszergyárak által a koronavírus ellen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcina adaptált változatának európai uniós alkalmazását. A pénteken kiadott brüsszeli közleményben kiemelték, hogy a Comirnaty XBB.1.5-re módosított oltóanyag beadása felnőttek, gyermekek és 6 hónapnál idősebb csecsemők számára engedélyezett.

Az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ korábbi ajánlásaival összhangban az oltást igénylő felnőtteknek és az 5 évesnél idősebb gyermekeknek 

a Covid–19 elleni oltási előzményeiktől függetlenül egyetlen adagot kell kapniuk.

Az engedélyezést az Európai Gyógyszerügynökség értékelése előzte meg. Az Európai Bizottság ezt követően gyorsított eljárásban hagyta jóvá az oltóanyag uniós alkalmazását, hogy a tagállamok időben felkészülhessenek őszi-téli oltási kampányaikra – írták. A várakozások szerint az új oltóanyag növelni fogja a jelenlegi domináns és az újonnan kialakuló variánsokkal szembeni védettséget is. A BioNTech-Pfizer gyógyszercégekkel 2023 májusában aláírt uniós szerződés módosítása biztosítja, hogy a tagállamok az elkövetkező években is hozzáférjenek az új Covid–19-variánsokra adaptált oltóanyagokhoz – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.