Így lehet eljutni a vádlottak padjától az ügyvédi talárig

Akiknek már sikerült: vádlottból ügyvéd lett Fapál László és Hunvald György, és aki felkészül: Ihász Sándor.

2023. 09. 01. 4:45
HUNWALD GYÖRGY
HUNWALD GYÖRGY Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közszereplőként kerültek gyanúba, lettek vádlottak, majd hosszas bírósági procedúra után jogerősen felmentették őket. Évekig ültek a vádlottak padján, napjainkra azonban már az ügyvédek padját koptathatják. Fapál László után Hunvald György is az ügyvédi pályát választotta, Fapálnak már saját, jól menő ügyvédi irodája van Kecskeméten, Hunvald azonban még csak hétfőn kezdi ügyvédjelöltként a pályát.

Hunvald György megvette élete első talárját, hétfőtől ügyvédjelöltként jár majd a bíróságra. Forrás: Hunvald György Facebook-oldala

– Megvette élete első talárját, és hétfőtől ismét bíróságra jár Hunvald György, Erzsébetváros többszörösen vád alá helyezett volt polgármestere – adtuk hírül tegnap.

A Magyar Nemzet márciusban számolt be róla, hogy a Kúria megsemmisítette valamennyi, a volt erzsébetvárosi polgármestert elmarasztaló bírósági ítéletet. Megszüntették a perújítási eljárást is az egykori politikussal szemben, aki időközben ledoktorált, és már dr. Hunvald Györgynek hívják.

A VII. kerület egykori MSZP-s vezetőjét 2009 februárjában vették őrizetbe, az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében 2010 novemberében emeltek ellene vádat hűtlen kezelés miatt. A vádpontok között százmilliós csalástól kezdve kerékbilincsek levetetéséig sokféle bűncselekmény szerepelt, ráadásul az ügyészség szerint a vádlottak bűnszervezetben dolgoztak. Az évek során több, egymásnak is ellentmondó ítélet született az ügyben. A volt polgármestert legutóbb 2020-ban ítélték el perújításban, és letöltendő szabadságvesztést róttak ki rá, de a Kúria ezt az ítéletet is megsemmisítette.

Hunvald – még Hunwaldként – iratkozott be a jogi egyetemre, 2020-ban avatták doktorrá. A Budapesti Ügyvédi Kamara két hete vette fel ügyvédjelöltként. Annyira friss a felvétele, hogy a kamarai nyilvántartásba még nem sikerült átvezetni.

A volt polgármesterhez képest már jóval előrébb tart az ügyvédi pályán az egykori államtitkár, Fapál László.

 

Fapál László ügyvédi irodája

Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát az úgynevezett tábornokperben 2020-ban mentették fel jogerősen. Ugyanazon a napon két tábornokot minősített vesztegetés miatt jogerősen három, illetve kettő év börtönnel és 27 millió, illetve 50 millió forintos vagyonelkobzással sújtott a Fővárosi Ítélőtábla. Az összesen 17 vádlott közül már korábban, első fokon kettő felfüggesztett szabadságvesztés büntetése jogerőre emelkedett, további hat az ítélőtáblán kapott jogerősen felfüggesztettet.

Fapál László (balra) üdvözli vádlott-társát a törvényszéken. Fotó: Havran Zoltán

Fapál László ügye arról volt nevezetes, hogy itt került elő a híres viszkisdoboz, az egyik tanú előadásában, mely szerint abban adták át a vesztegetési pénzeket. A viszkisdoboz legendája azonban megdőlt a tárgyalásfolyam végére.

Fapál László ezt írta blogján 2020-ban: „Tájékoztatlak benneteket, hogy 2020. június 1. napjától megnyitom ügyvédi irodámat Kecskeméten”. A Fapál Ügyvédi Iroda jelenleg egy cég ellen bűz- és zajszennyezés miatt indított perben képviseli az érintett táborfalvai lakóközösséget.

Felkészül Ihász Sándor?

Az első fokon elmarasztalt Ihász Sándor volt fővárosi, majd fellebbviteli főügyész az ellene zajló eljárást leginkább azért sérelmezi, mivel a bírósági procedúra alatt nem tud elhelyezkedni ügyvédként. Amennyiben végül jogerősen felmentik, a hírek szerint minden bizonnyal az ügyvédi pályát választja.

Ihász Sándor (szemben) Gyárfás Tamással fog kezet a törvényszék aulájában. Fotó: MN-archív

Bűnös – mondták ki még februárban a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Ihász Sándor volt főügyész hivatali visszaélés miatt zajló büntetőperében, első fokon, amiért egy év szabadságvesztésre ítélték, de az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették. Az ítélet szerint Ihász a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban követte el a hivatali visszaélést. Ihász végig tagadott, szerinte koncepciós per zajlik ellene. Az ítéletet megfellebbezte és bűncselekmény hiányában felmentést kér.

Az Ihász-ügy háttere

Egy férfi évekkel azelőtt rögzített hanganyagok leiratainak a segítségével megpróbálta megzsarolni Gyárfás Tamást. Az iratok Portik Tamás egykori olajbűnöző és Gyárfás beszélgetéseinek a kivonatos verzióját tartalmazták. A sportvezető nem tett azonnal feljelentést, hanem elment barátjához, Ihász Sándorhoz. Ihász átvette Gyárfástól, de nem továbbította a szóban forgó dokumentumokat. Később már nemcsak leiratokkal, hanem hanganyagokkal is zsarolták Gyárfást, aki végül mégis feljelentést tett. Az Ihásszal való találkozó előtt azonban már lehallgatták Gyárfás telefonjait, így szereztek tudomást a találkozóról is, ami végül Ihász gyanúsításához, majd megvádolásához vezetett.

Borítókép: Hunvald György (még Hunwaldként) vádlotti szerepben (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.