Megszületett az ítélet: Ihász Sándor volt főügyész bűnös, egy évet kapott

Bűnös – mondták ki ma a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Ihász Sándor volt főügyész hivatali visszaélés miatt zajló büntetőperében, első fokon, amiért egy év szabadságvesztésre ítélte, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztve. Ihász a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban követte el a hivatali visszaélést.

2023. 02. 10. 13:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnösnek mondta ki Ihász Sándor volt főügyészt a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatali visszaélés elkövetésében, ezért egy év szabadságvesztésre ítélte, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette.

Ihász Sándor ma az utolsó szó jogán is azt hangoztatta: nem követte el a terhére rótt bűncselekményt.

A volt főügyész politikai leszámolásnak és volt kollégái bosszújának tartja az ellene folyó eljárást, amit koncepciózusnak és teljességgel megalapozatlannak mondott.

A perbeszédek még tavaly november 11-én kezdődtek. Az ügyész bizonyítottnak mondta a vádat, miszerint elkövette a hivatali visszaélést, amikor nem adta át a hatóságoknak a Gyárfás Tamástól kapott iratot, ami a Fenyő-gyilkosság ügyében bizonyíték lehetett volna. Ezért az ügyész felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, a védő ezzel szemben bűncselekmény hiányában teljes felmentést kért.

Ahogy az várható volt, az ügyész – pontosításokkal – fenntartotta a Pesti Központi Kerületi Bíróságon elmondott perbeszédében az Ihász Sándor elleni vádat, miszerint elkövette a hivatali visszaélést, amikor 2017-ben a barátjától, Gyárfás Tamástól kapott, a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos iratot nem továbbította a hatóságnak, holott tudnia kellett, az új bizonyíték lehet. Az ügyész álláspontja szerint a közel kétéves bírósági eljárás során 

a vádat bizonyították, Ihász előadott védekezését pedig cáfolták, ezért felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte az egykori fővárosi, majd fővárosi fellebbviteli főügyészre.

(Az előkészítő ülésen még kétmillió forint pénzbüntetést ajánlott a vádhatóság a vádlott számára teljes körű beismerő vallomásért és a tárgyalás jogáról való lemondásért cserébe. Ihász elutasította az ajánlatot.)

Papp Gábor ügyvéd, Ihász védője ezzel szemben bűncselekmény hiányában védence teljes körű felmentését kérte a perbeszédében, aki abszurdnak nevezte a vádat; 

életszerűtlennek tartva, hogy egy főügyész, aki egyetemen oktat, kockára tenné pályafutását, egzisztenciáját egy bűncselekmény elkövetésével. A védő szerint Ihász egyáltalán nem akarta lebeszélni Gyárfást a feljelentéstől, hanem tájékoztatta őt a lehetőségekről és annak következményeiről. Papp Gábor azzal is érvelt, hogy a vádbeli irat átvételekor Gyárfás még csak gyanúsított sem volt, ráadásul az irat be sem került Gyárfás megvádolása után a periratok közé.

Az ügy háttere, hogy egy férfi évekkel azelőtt rögzített hanganyagok leiratainak a segítségével megpróbálta megzsarolni Gyárfást. Az iratok Portik Tamás egykori olajbűnöző és Gyárfás beszélgetéseinek a kivonatos verzióját tartalmazták. 

A sportvezető nem tett azonnal feljelentést, hanem elment barátjához, Ihász Sándorhoz és Horváth Andráshoz, az 1990-es évek leszámolásos ügyeinek a vizsgálatát koordináló miniszteri biztoshoz. Ihász átvette Gyárfástól, de nem továbbította a szóban forgó dokumentumokat, így Horváth ezeket nem kapta meg. 

Később már nemcsak leiratokkal, hanem hanganyagokkal is zsarolták Gyárfást, aki végül mégis feljelentést tett. Az Ihásszal való találkozó előtt azonban már lehallgatták Gyárfás telefonjait, így szereztek tudomást a találkozóról is, ami végül Ihász gyanúsításához, majd megvádolásához vezetett.

„A volt főügyész az eljárás során végig tagadta a vádat, koncepciós eljárásnak gondolva az ügyét. Erre perbeszédében védője is utalt, aki szerint elfogult eljárásról van szó, hiszen olyan ügyészek jártak el és döntöttek az ügyben, akik korábban kollégái, beosztottjai voltak.”

A bíróság ugyanakkor bűnösnek mondta ki Ihász Sándor hivatali visszaélésben. 

Az ítélet szerint a terhelt azzal a magatartásával, hogy az egyik büntetőeljárással összefüggő, neki átadott bizonyítékot nem megfelelően kezelte, nem bocsátotta a nyomozó hatóság rendelkezésére, azt magánál, a szekrényében tárolta és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget, ezáltal lehetetlenné tette a bizonyítéknak a nyomozást folytató hatóság általi értékelését, megszegte a rá, mint ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét. Továbbá hivatalos személyként felvilágosítást adott egy folyamatban lévő büntetőügyben egy olyan személy részére, aki ezen tájékoztatásra nem volt jogosult. A bíróság a vádlott tagadásával szemben, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján arra a megállapításra jutott, hogy a terhelt elkövette a hivatali visszaélés bűntettét. A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyát, illetve azt, hogy a vádlott a cselekményét az ügyészség magas szintű vezető ügyészeként követte el. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság az időmúlást.

Politizáló vádlott

A volt főügyész már a vádemelés után, 2020 szeptemberében lett a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője, a DK közlése szerint „feladatai a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával és a kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségre vonással kapcsolatosak”.

Ihász, azóta is DK-retorikát követve, rendszeresen támadja az igazságszolgáltatást, főleg az ügyészi szervezetet és magát a legfőbb ügyészt is. Például november 6-án a baloldali Hírklikkben fejtette ki, hogy szerinte az uniónak szánt színjáték is lehet a Völner–Schadl-ügyben (végrehajtói korrupciós botrányban) tett vádemelés.

Borítókép: Papp Gábor ügyvéd (balra) és Ihász Sándor a PKKB folyosóján tavasszal (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.