Riasztás a túrázóknak! Illegálismigráns-veszély a Börzsönyben és a Cserhátban

Százával özönlenek az illegális migránsok Szlovákia felé a Börzsöny és a Cserhát erdőin át.

2023. 09. 19. 13:59
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riadót fújt az Ipolyerdő Zrt. az egyre súlyosbodó illegális migráció miatt. Mint azt a Facebook-oldalukon írják: az elmúlt időszakban erdeinkben, mind a Börzsönyben, mind a Cserhátban, megnövekedett az illegális bevándorlók száma, akik a közeli szlovák–magyar határszakasz felé tartanak kisebb vagy nagyobb csoportokban.

Migránsok Szlovákiában (Forrás: Gömörilap regionális hírportál)


 


A térségben fokozott rendőri jelenlét tapasztalható. Az erdészeti társaság munkatársai jó terepismeretük miatt a hatóság munkáját kérésüknek megfelelően segítik. 

A rendőrség kérését tolmácsolva kérik az erdőlátogatókat, ha illegális bevándorló csoporttal találkoznak ne lépjenek velük kapcsolatba, ne próbálják megállítani, feltartóztatni őket. Amint lehetőségük adódik, jelentsék be az észlelés helyszínét a 112-es segélyhívó számon. Bár atrocitásról sem az erdőgazdaságnak, sem a hatóságnak nincs tudomása, a magányos túrázást és az éjszakai erdei tartózkodást jelenleg nem javasolják.


„Tapasztalatunk szerint sajnos az erdőben hátrahagyott hulladék mennyisége is megnövekedett az elmúlt hetekben, ezt munkatársaink igyekeznek mielőbb begyűjteni, de a terület nagysága okán kapacitásaink végesek. Így arra kérjük a túrázókat, ha lehetőségük van rá, segítsék a hulladék összegyűjtését. Minden apró lépés, egy-egy kis zacskó szemét begyűjtése és a legközelebbi szemétgyűjtő edényhez juttatása nagy lélegzetvétel a természetnek” – írja egyebek mellett az Ipolyerdő Zrt.

Az embercsempészek aktivitása miatt néhány napja óvatosságra intette Diósjenő polgármestere a helyieket. 

 

Székely József Ede a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, hogy az elmúlt napokban tapasztalt fokozott rendőri, és polgárőri jelenlét érezhetően elvette az embercsempészek kedvét, hogy a településen át vigyék a migránsokat. A Magyar Nemzet által megkérdezett helyiek arról számoltak be, hogy esténként kisteherautók és mikrobuszok mennek az erdő felé, a faluban viszont még nem találkoztak migránsokkal. Egy diósjenői asszony azonban arról számolt be, hogy hallott olyanról, hogy kirándulókat támadtak meg. Ez utóbbi szerencsére nem bizonyult valósnak. Eddig nem támadtak még meg senkit.

Hivatalos magyarázat

Hamran István szlovák országos rendőrfőkapitány hétfőn kijelentette: maguk az illegális bevándorlók is megerősítették, egyetlen oka van, hogy Szlovákia felé veszik az irányt, mégpedig az itt-tartózkodási igazolás kiállítása. „Azt hiszik, ezzel az igazolással legalizálják jelenlétüket a schengeni övezetben, de ez egyáltalán nem igaz” – jelentette ki. A rendőrfőkapitány azt a kijelentést is visszautasította, hogy Roman Mikulec volt belügyminiszter több százezer ilyen nyomtatványt rendelt. Hozzátette, a minisztérium úgynevezett itt-tartózkodási kártyákat rendelt, amelyeket nem az illegális bevándorlóknak állítanak ki, hanem olyan külföldieknek, akik legálisan tartózkodnak az ország területén.

Borítókép: A Börzsönyben elfogott migránsok egy csoportja (Forrás: Police.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.