„A mai világban az ideális fogyasztó ateista, egoista és egyedülálló”

Segíteni kell a fiatalokat a gyermekvállalásban és családalapításban.

2023. 09. 14. 19:22
Budapesti Demográfiai Csúcs
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mai világban az ideális fogyasztó ateista, egoista és egyedülálló, a nagycsaládok körében azonban más körülmények uralkodnak. Mi segítjük egymást, a gyermekek a nagycsaládon belül tanulnak egymástól – erről beszélt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke az V. Budapesti demográfiai csúcson a Családszervezetek, gondolkodók elnevezésű szakmai panalbeszélgetésen.

Budapesti Demográfiai Csúcs, család
Egy nagycsaládban mindenki segíti a másikat a NOE elnöke szerint Fotó: Havran Zoltán

 

Kardosné Gyurkó Katalin, aki maga is öt gyermek édesanyja, emlékezett arra, hogy az 1970-es és 80-as években Magyarországon a tipikus családmodell két gyermeket jelentett. Így épültek a lakások, így készültek az autók, és az egész környezet ehhez igazodott. A nagycsalád akkoriban nagyon ritka volt. Az utóbbi időben azonban a családpolitkának köszönhetően a nagycsaládok aránya elkezdett növekedni, de ezzel párhuzamosan megszaporodott azok száma is, akik nem vállalnak gyermeket.

 

A nagycsaládok alkalmazkodnak

Ezért gondolom azt, hogy ki kell tennünk a kirakatba az értékeinket, újra át kell gondolnunk ezeket, és segítenünk kell a fiatalokat a családalapításban és a gyermekvállalásban. S abban is, hogy igent tudjanak mondani a jövőre

– hangsúlyozta Kardosné Gyurkó Katalin.

A NOE elnöke beszélt arról is, hogy a szerveztük 1987-ben, 36 éve jött létre, de a vallott értékeik azóta sem változtak. Úgy véli, a feladat az, hogy át kell azokat menekíteni. Az élet gyorsabb, mint korábban volt, de a nagycsaládok tudtak ehhez alkalmazkodni. Hozzátette: tudnak együtt dolgozni, és rengeteg dolgot meg tudnak együtt oldani. Így tudnak a nagycsaládok életben maradni.

Borítókép: (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.