A kormány minden eszközzel a családok mellett van

A kultúra, a családok ügye, a felsőoktatás, az innováció, a tudomány, a szakképzés és a felnőttképzés összetartozik.

2023. 09. 15. 11:54
család
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi úgy hisszük, a kultúra olyan, amit át kell adni a következő generációknak, a családokon keresztül, ahogy az iskolákban is, ez ügyben nagyon sokat tehetünk – erről beszélt az V. Budapesti demográfiai csúcs miniszteri panelbeszélgetésén Csák János kulturális és innovációs miniszter.

család
A kormány sokféle módon támogatja, segíti a családokat. Fotó: Havran Zoltán

 

A területek összekapcsolódnak

A tárcavezető szerint a kulturális átörökítés a következő generációkra elsősorban a családokon belül történik. Ebből következik szavai szerint, hogy a kultúr- és családpolitikának egymáshoz kell kapcsolódnia. Ugyanakkor a modern, felgyorsult világban versenyképesnek is kell lenni, ezért fontos, hogy a felsőoktatás, az innováció és a tudomány is az általa irányított tárcához tartozik. A felsőoktatást azért tartja nagyon lényegesnek, mert ha nincs egy jól képzett elit, ha nincsenek tudósok és innováció, akkor lemaradunk. S ennek hiányában nem lesz alapja a kultúrának és a családpolitikának.

Ugyankakkor fontos a szakképzés és a felnőttképzés is, ami szintén hozzám tartozik

– emelte ki. Hozzátette: ez azért is így van, mert szükség van egy robusztus, erős gazdaságra, ami alapját képezi a középosztálynak. Vagyis a magyar kormány úgy gondolja, hogy a kultúra, a családok ügye, a felsőoktatás, az innováció, a tudomány, a szakképzés és a felnőttképzés összetartozik.

 

A kormány a családok mellett

A családpolitika szempontjából a miniszter három elemet emelt ki. Elsőként azt hangsúlyozta, szükség van arra, hogy a fiatal generációnak legyen otthona, ez a terület nagyon sok forrást igényel.

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány, a pénzügyi krízis és a világgazdasági válság miatt egy átlag középosztálybeli család vagyona csökkent. A kormány ezért is segíti a fiatal párok lakhatását. Rámutatott arra: fontos a munka és a család egyensúlya is, a szülőknek sokszor kompromisszumot kell kötnie. A kormány ezért olyan döntéseket hozott, amelynek köszönhetően a szükséges kompromisszumok nem járnak a családoknak pénzügyi veszteséggel. Úgy véli, ez a választás szabadsága. A harmadik elem a pénzügyi stabilitás, támogatás.

Ennek biztosítására a kabinet olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek révén ha valaki gyermeket vállal, akkor nem kerül hátrányos helyeztbe összehasonlítva azokkal, akik egyedülállóak vagy nincs gyermekük.

Csák János fontosnak tartotta kiemelni, hogy amikor a kormány a családokról beszél, akkor az egész életciklust értik alatta, a gyerekektől a nagyszülőkig. Mindezeknek köszönhetően Magyarországon a gyermekszám növekszik.

Borítókép: Csák János (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.