Sem a TEK-nek, sem a jogelőd kommandósoknak nem volt halálos embervesztesége eddig

A magyar rendőri kommandós egységeknek eddig még nem volt halálos veszteségük bevetés közben. Súlyos sérülés is csak egyszer, még 2002-ben történt, amikor két kommandóst meglőtt egy német bűnöző.

2023. 09. 21. 11:27
Esztergom
Fotó: Csudai Sándor/Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a Terrorelhárítási Központnak (TEK), sem a jogelőd kommandós egységeknek nem volt halálos veszteségük bevetés közben egészen szeptember 20-ig – értesült a Magyar Nemzet. Tegnap Esztergom külterületén, a Búbánatvölgyben magára és a TEK felszámoló egységére robbantotta egy zavart, körözött férfi a házát. Az öngyilkos megölt egy rendőrt, tizenegy embert – rendőröket, tűzoltókat – megsebesített.

A ház megsemmisült a detonáció következtében, egy TEK-es és a ház tulajdonosa meghalt (Fotó: Origó)

A TEK fennállásának 13 éve alatt bevetés közben még csak komolyabb sérülés sem történt. (Olyan előfordult, hogy akcióra indulva az egyik kommandós fegyvere elsült és a lövedék megsebesítette a bajtársát.) 

A jogelőd kommandós egységeknél egyetlen olyan esetet találtunk még 2002-ből, amikor kommandós bevetés közben megsérült. Két kommandós sérült meg súlyosan 2002. január 30- án Sóskúton, amikor elfogtak egy bűnözőt. A német állampolgárságú férfi – kokain hatása alatt – rálőtt a kiérkező kommandósokra, és kettőt közülük megsebesített.

 

Esztergomban már történt rendőrgyilkosság. Egy családi viszályhoz riasztott rendőr járőrre lőtt rá 2008. február 11- én egy 56 éves férfi engedély nélkül tartott pisztolyával. A rendőrök egyike, Borbély Zoltán zászlós a helyszínen meghalt.

Általános vélekedés a kommandós szakmában, hogy a tegnapi, búbánatvölgyi rendkívüli esemény kivédhetetlen volt a kommandósok részéről. Az elsődleges parancsnoki vizsgálat is azt állapította meg, hogy a TEK felszámoló egysége minden törvényi előírást betartva, a fokozatosság elvét követve végezte a dolgát. 

Próbálták úgy megfékezni a zavarodott férfit, hogy azzal nem veszélyeztetik a célszemély és mások testi épségét, életét. A protokoll szerint a túsztárgyaló pszichológus adja ki az engedélyt, hogy a kommandósok akcióba lépjenek. 

Erre pedig csak akkor kerül sor, amikor a túsztárgyaló úgy ítéli meg, a késlekedés másokat veszélyeztethet, illetve ha a célszemély minden kapcsolatot megszakít vele. Ezúttal is ez történhetett.

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint ha az elkövető meghal, megszüntetik a nyomozást. Ez várható ebben az ügyben is. Az ügyészségi nyomozóknak mindenesetre tisztázniuk kell, hogy pontosan mi és miért történt. Ugyanakkor át kell tekinteniük a TEK illetékes parancsnokainak az eljárásrendet előíró protokollt is, hogy módosítaniuk kell-e azt a történtek tükrében.

Fekete zászló leng a rendőrpalota előtt (Fotó: Mirkó István)

A rendőrségi épületekre időközben kihelyezték a gyász fekete zászlóit, a teljes Magyar Rendőrség gyászol.

Borítókép: Esztergom, Búbánat völgy. Rendőri zárás (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.