Flexszel robbanthatta rá a gázpalackot a rendőrökre a körözött bűnöző

Amikor beléptek, az egyik rendőr tisztán látta, ahogy a férfi, kezében egy flexszel, vágómozdulatot tett egy gázpalack felé – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) csütörtök esti sajtótájékoztatón Hajdu János. A TEK főigazgatója kifejtette, több száz ilyen elfogást hajtottak végre, gyakori, hogy az elkövető azzal fenyegetőzik, hogy végez a rendőrökkel.

2023. 09. 21. 17:54
null
Fotó: Origo/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos személy ellen elkövetett erőszak ügyében folytatott eljárás keretében vonultak ki a rendőrök és a TEK – mondta a sajtótájékoztatón Hajdu János, a TEK főigazgatója. Több száz ilyen elfogást hajtottak végre, gyakori, hogy az elkövető azzal fenyegetőzik, hogy végez a rendőrökkel.

Másodpercek alatt zajlott le minden, a TEK-esek behatoltak, egyetlen kommandós nem tudott bejutni. Fotó
Másodpercek alatt zajlott le minden, a TEK-esek behatoltak, egyetlen kommandós nem tudott bejutni. Fotó: Origo/Csudai Sándor

A túsztárgyalás megkezdésekor a férfi nem működött együtt a rendőrökkel, bár voltak olyan pillanatok, amikor úgy látszott, hogy meg fogja adni magát, de végül mindig visszakozott. A műveletet –  a rossz terepre való tekintettel – a sötétség beállta előtt akarták befejezni. A kaput kinyitották, majd megkezdődött a behatolás – részletezte Hajdu.

Másodpercek alatt zajlott le minden, a TEK-esek behatoltak, egyetlen kommandós nem tudott bejutni.

Amikor beléptek, az egyik rendőr tisztán látta, ahogy a férfi, kezében egy flexszel, vágómozdulatot tett egy gázpalack felé. Több telekkel arrébb is beleremegtek az ablakok. A detonáció után megkezdődött az egészségügyi mentés, a vízből és a törmelékek alól igyekeztek kimenteni a sebesült rendőröket. A mentők ekkor már a helyszínen tartózkodtak.

A művelet jogszerű volt, a kollégák a protokollt betartva, a kényszerítőeszközöket szakszerűen használva hajtották végre az akciót. Ha holnap hasonló ügyben kellene eljárni, ugyanígy cselekednének

– jelentette ki a TEK főigazgatója. Mint mondta, még tart a helyszíni szemle, így egyelőre nem tud minden kérdésre válaszolni.

 

TEK-esek megpróbálták jobb belátásra bírni

Mint korábban beszámoltunk róla, Esztergom külterületén robbantás történt tegnap, amelyben a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik munkatársa életét vesztette, és többen megsérültek. Információink szerint egy helybeli agresszív és a rendőrök által már körözött férfi délutántól fogva fenyegetőzött és kiabált, így kihívták hozzá a rendőröket, nem sokkal később pedig a terrorelhárítás emberei is a helyszínre siettek. Ekkor még senki nem sejtette, hogy J. László már előre csapdát készített: úgy tudni, hogy már ekkor fellocsolta benzinnel a házat, ahova gázpalackokat is bekészített.

A kivonuló TEK-esek azonban megpróbáltak vele szót érteni, túsztárgyalójuk hosszú órákon keresztül próbálta jobb belátásra bírni.

A férfi azonban a TEK-esek minden erőfeszítése ellenére sem volt együttműködő, így a TEK este hét óra körül úgy döntött: behatol az épületbe. A férfi ekkor robbantotta be a bekészített benzint és gázpalackokat. A detonációban a ház kártyavárként omlott össze, egyenesen a bent tartózkodó egység tagjaira. A TEK a robbantóhoz legközelebb álló embere azonnal életét vesztette, nem sokkal később pedig a gyilkos is meghalt, 11 ember pedig megsérült.

Borítókép: Hajdu János, a TEK főigazgatója (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.