Reggeliként tekintenek az energiaitalokra

Simicskó István elárulta, miért támogatja, hogy 18 éven aluliak ne vehessenek energiaitalt.

2023. 10. 06. 8:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy nagyon komoly kérdésre kerülhet végre pont, ha az Országgyűlés elé kerül a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőink javaslata. Sajnos már egészen fiatalok körében elterjedt az energiaitalok rendszeres fogyasztása, amely a pedagógusok tapasztalatai szerint az iskolában is hátrányosan hat a diákok koncentrációjára, viselkedésükre, sőt a személyiségükre is, orvosi vélemények szerint pedig rendkívül káros, főleg egy fejlődő fiatal szervezetnek – nyilatkozta lapunknak Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője

Jelezte, hogy sajnos extrém esetben már tragédiát is okozott. Kiemelte, hogy az energiaitalok fogyasztása megnöveli a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, rendszeres fogyasztásuk függőséghez is vezethet, ráadásul hosszú távon a pszichés állapotunkra is jelentős hatással lehetnek ezek az italok, a pedagógusok pedig ezeket a jeleket már napi szinten látják.

– Rendkívül szomorúnak tartom, hogy a legtöbb fiatalnak fogalma sincs, hogy amikor egy italt elfogyaszt, mit is juttat be a szervezetébe. Nem is beszélve arról, hogy milyen mennyiségben, mekkora adagokban. Szörnyű látni, hogy kora reggel az iskolába menet fiatalokat lehet látni, hogy kezükben energiaitallal várnak a villamosra vagy a buszra, és mintegy reggeliként tekintenek azokra

– rögzítette a kormánypárti politikus.

Leszögezte, hogy a KDNP frakciója abban hisz, hogy a fiataljaink jelentik a jövőt, ezért minden olyan javaslatot, mely a gyermekeinek védelméről szól támogatni fognak a parlamentben. Leszögezte, hogy az első helyen a gyermekek egészségét kell szem előtt tartaniuk a döntés meghozatalakor, így felelősen gondolkodó emberként, szülőként arra a következtetésre jutottak, hogy

az energiaitalok forgalmazását és hozzáférhetőségét korlátozni szükséges a 18 év alatti fiataloknak.

– A kormányzat stratégiai célja egy fizikailag és mentálisan is egészségesebb ifjúság felnevelése. Csak egy egyészséges, vagy legalábbis egészségesebb nemzet reagálhat a jövő nagy kihívásaira, léphetünk együtt a még sikeresebb fejlődés útjára. A gyermekvédelmi intézkedések kibővítése és a fiatalok egészségére veszélyeket rejtő fogyasztási szokások visszaszorítása is ezen célkitűzés elérésében játszik fontos szerepet – hangsúlyozta Simicskó István.

Szerinte minden, gyermekét és unokáját féltő szülő, nagyszülő fel tudja ismerni és mérni a lehetséges kockázatokat. Mint mondta, ők azok, akik a legjobban ismerik gyermekeiket, ők azok, akik a legapróbb változásokat is azonnal észreveszik rajtuk.

Ahogy arról lapunk beszámolt, Hollik István és Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselői javasolni fogják, hogy ne lehessen 18 éves kor alatt energiaitalokat venni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.