Eszük ágában sincs lemondani a 65 millió forintnyi prémiumról a BKV és a BKK vezetőinek

Úgy tűnik, hogy a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) és a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) felsővezetői a két fővárosi közlekedési cég nehéz anyagi helyzete ellenére is felveszik a fejenként több millió forintos jutalmaikat, amelyeket júliusban a főpolgármester saját hatáskörében ítélt oda nekik.

2023. 10. 06. 11:00
null
20230123 budapest deak teri es a ferenciek teri metrot atadasa karacsony gergely navracsics tibor havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel Karácsony Gergely éppen egy nappal azt megelőzően hagyta jóvá összesen 65 millió forintnyi prémium odaítélését a BKK és a BKV vezetőinek, hogy a két vállalat financiális helyzetére hivatkozva bejelentette a menetjegyek drasztikus áremelését, lapunk azzal a kérdéssel fordult a két közlekedési vállalathoz, hogy a megjutalmazott vállalatvezetők ilyen körülmények között is felveszik-e a mesés prémiumokat. Válaszában a BKV és a BKK egyaránt a prémiumok általuk vélt jogosságát hangsúlyozta. 

Azt írták, „minőségi szempontok alapján megállapított feladatok teljesítése esetén járó”, illetve „teljesítménycélok eléréséhez kötött prémiumokról” van szó, amelyek nem is nevezhetők jutalomnak.

Hozzátették: amennyiben az előírt feladatokat nem teljesítik a menedzsment tagjai, a jövedelmük ezen részét elveszítik. Eszerint tehát úgy látják, hogy a fővárosi közlekedési vállalatok vezetői kiválóan végezték a dolgukat és megkérdőjelezhetetlenül jár nekik az esetenként tízmillió forint körüli prémium.

Mint korábban beszámoltunk róla, Karácsony Gergely saját hatáskörében eljárva három BKK-s, illetve hat BKV-s vezető részére engedélyezte a csillagászati összegű prémiumok kifizetését.

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat. Nem panaszkodhatnak a BKV-s vezetők sem. Bolla Tibor vezérigazgató 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének jutalmáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat. A BKK, illetve a BKV felsővezetőinek megítélt 65 millió forintnyi prémium kifizetése az adott társaság költségvetését terheli.

A hatalmas pluszjuttatásokkal összefüggésben Karácsony Gergely sajtóosztályának is küldtünk kérdéseket. A főpolgármestertől azt szerettük volna megtudni, hogy az általa súlyosnak minősített pénzügyi helyzetben a fővárosi cégeknek miként sikerült kigazdálkodniuk a prémiumok fedezetét. Választ vártunk arra a kérdésre is, nem tartja-e visszásnak, hogy egyetlen nappal a példátlan nagyságú áremelés bejelentése előtt ilyen összegű jutalmakról döntött.

Karácsony Gergely Facebook-posztban reagált a történtekre. Szerinte a cégvezetők azért jogosultak a prémiumra, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat. 

A szóban forgó vállalások között említette, hogy Budapesten a Covid, az energiakrízis és a száguldó infláció ellenére nem romlott, hanem javult a közösségi közlekedés minősége.  

A főpolgármester azt a körülményt elegánsan megkerülte, hogy a prémium július 20-ai engedélyezése után egy nappal a BKK súlyos pénzügyi helyzetére hivatkozva példátlan mértékű, csaknem harmincszázalékos jegyáremelést jelentett be.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.