Ez volt Orbán Viktor beszédének legfontosabb üzenete

A Századvég Politikai elemzési igazgatója jó ötletnek tartja, hogy a miniszterelnök vidéken mondott beszédet.

Forrás: Mandiner2023. 10. 23. 18:50
ORBÁN Viktor
Veszprém, 2023. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen 2023. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszelly Zoltán szerint a miniszterelnök szabadságpárti beszédet mondott október huszonharmadikával kapcsolatban. 

Orbán Viktor az akkori  korszellem szabadságtörekvéseit helyezte át a  jelenbe

  írta a Mandiner.

ORBÁN Viktor
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Századvég Politikai elemzési igazgatója azt mondta, az volt az egyik legfontosabb üzenete a beszédnek, hogy egyértelmű különbséget tett Moszkva és Brüsszel között. Orbán Viktor elmondta, hogy másképp, de fenyegetik a magyar szabadságot, épp emiatt másképp is kell ezekre reagálni: 

67 évvel ezelőtt a sztálinista, kommunista diktatúra ellen a fegyveres felkelés volt a megoldás, most pedig demokratikus módon a jövő évi európai uniós választáson fejezhetjük ki a szabadságvágyunkat.

Orbán Viktor beszédében rámutatott, míg 1990 előtt úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült, most nem kell táncolnunk, ha Brüsszel fütyül. Ez pedig mindenképp üzenet volt az EU döntéshozói számára, hogy tudják, mi másként vélekedünk a migránskvótáról, mi mindenképp békét szeretnénk Ukrajnában, nem fegyverszállítást, s másként viszonyulunk Kínához is, még ha ezeket a vitás ügyeket nem is konkretizálta.

Aktuálpolitikai üzenetek

A miniszterelnök szót ejtett a migrációs problémákról és a genderkérdésről is. Elmondta, Európának ezen a részén még van értelme azoknak a szavaknak, hogy férfi, magyar, keresztény, itt még erősebb az azonosságtudat, amit a brüsszeli politika veszélybe sodor. A migrációval kapcsolatban elmondta, az illegális bevándorlás és az embercsempészet óriási problémát okoz a déli határunknál, emiatt védekezésre kényszerülünk. Kiszelly megemlítette, jó ötletnek tartja, hogy Orbán Viktor nagygyűléseit egyre többször rendezik meg vidéken, olyan helyszíneken, amelyeknek az aktuális témához kapcsolódóan komoly jelentőségük volt.

UDVARDY György; ORBÁN Viktor; NAVRACSICS Tibor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Tavaly Zalaegerszegen a Mindszentyneum átadása volt jelentős, míg Kiskőrösre azért ment el a miniszterelnök idén március 15-én, mert ott született kétszáz évvel ezelőtt Petőfi Sándor. Most pedig teljesen logikus volt, hogy Orbán Viktor Veszprémben ünnepelt, hiszen idén ez Európa egyik kulturális fővárosa, illetve a forradalom kezdetekor Veszprém is kulcsszerepet játszott a szabadságért folytatott küzdelemben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.