Fontos változások jönnek a vasúti közlekedésben + videó

Több vonal is érintett.

2023. 10. 27. 10:13
Budapest, 2022. december 7. Érdeklõdõk nézik a számítógéppel vezérelt utastájékoztató elektronikus kijelzõtáblát a fõváros Nyugati pályaudvarának nemrég felújított csarnoképületében. A fejpályaudvar kõépületi terveit az osztrák August W. De Serres építész, az acélszerkezetét pedig Seyrig Theofil, a párizsi Eiffel-toronyról világhírûvé vált Eiffel-cég munkatársa tervezte, a 19. század végén. Az épület az utazóközönség elõtt 1877 õszén nyílt meg. Balra a MÁV Start Zrt. egyik Záhony felõl nemrég érkezett gyorsvonati szerelvénye, jobbra pedig, egy zónázó járatként közlekedõ Stadler KISS emeletes vonat vár menetrend szerinti indulásra. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 17-ig, három héten át szünetel a vonatközlekedés a győri fővonal pályarekonstrukciójának újabb szakasza miatt, ezért csak pótlóbusszal utazhatunk Biatorbágyra és Szárligetre, illetve Tatabányára, éjszakánként pedig Szárligetre és Budaörsre – tájékoztatott a Mávinform. A vasúttársaság kiemelte, a menetrendi változás péntektől, azaz október 27-től érvényes. 

Az utasoknak 20-25 perccel hosszabb eljutási idővel kell számolni, mivel a pótlóbuszok megállási helye a legtöbb esetben távolabb esik a vasútállomásoktól, megállóhelyektől.

Kiemelték azt is, hogy a babakocsival, kerekesszékkel való felszállás, utazás megkönnyítéséért részben akadálymentes, úgynevezett alacsony belépésű buszok közlekednek, kerékpárt azonban nem szállíthatunk.

A győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán végzett pályafelújítás miatt a tehervonatok forgalmát a Székesfehérvár–Komárom vonalra terelik, ezért ott átmenetileg személyszállító vonatok nem közlekednek, mivel az átterelt teherforgalom bizonytalanná és kiszámíthatatlanná tette volna a személyszállítás menetrendjét. Az elkövetkezendő hetekben azzal is számolniuk kell a Székesfehérvár–Komárom vasútvonal mentén élőknek, hogy a tehervonatok közlekedése a megszokottnál nagyobb zajhatással jár majd, ami éjszaka is hallható lesz.

A Magyar Nemzet már korábban beszámolt az első fázisról, valamint az új szakaszra való felkészülésről, és arról is írtunk, hogy ez a szakasz nem volt teljesen zökkenőmentes. A vonattársaság ugyanakkor azzal nyugtatja az utasokat, hogy a következő hetekben mindent megtesznek majd azért, hogy a lehetőségekhez mérten, zökkenőmentesen utazhassunk: az állomásokra kihelyezett útbaigazító táblák és a megfelelő pótlóbuszt jelző helyszínrajzok mellett az egyes helyszíneken a MÁV–Volán-csoport munkatársai és diákmunkások is segítik majd az utasokat.

 

Változik a menetrend a szobi és veresegyházi, valamint a hatvani vonalon is

Október 28-án és 29-én az éjszakai órákban Rákospalota–Újpest állomáson, a veresegyházi vonalon pedig szombaton és vasárnap egész nap karbantartás miatt változik a közlekedési rend – figyelmeztet a Mávinform. Közölték, a Nyugati pályaudvarról 0:50-kor, 1:50-kor, 2:50-kor és 4:00-kor induló S70-es vonatok (2310, 2430, 2330, 2440) utasainak Dunakeszi állomáson másik vonatra kell átszállniuk. Míg a Nyugati pályaudvarról 3:50-kor Vácra induló S70-es vonat (2440) a megszokottnál tíz perccel később, 4 órakor indul.

A veresegyházi vonalon pedig Rákospalota–Újpest és Veresegyház között minden S71-es vonat helyett pótlóbuszok közlekednek.

A hatvani vonalon október 28-án és 29-én Rákos és Pécel között pályakarbantartás miatt a vonatok csak egy vágányon közlekednek, ezért napközben módosul a menetrend.

Szombaton és vasárnap az IR85-ös Mátra és az IR87-es Agria InterRégió vonatok a Budapest-Gödöllő szakaszon az S80-as vonatok menetrendje szerint közlekednek, ezért a Keleti pályaudvarról a megszokotthoz képest 25 perccel korábban indulnak, illetve 25 perccel később érkeznek meg oda.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.