Péntektől a legnehezebb szakaszába lép a győri fővonal felújítása + videók

Hamarosan elindul az 1-es fővonal felújításának második szakasza, a MÁV minden fontos információt közölt.

2023. 10. 25. 16:37
null
Gyõr, 2018. december 9. A Kolozsvár és Bécs között közlekedõ Transilvania EuroCity elsõ járata érkezik a gyõri vasútállomásra 2018. december 9-én. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön, október 26-án véget ér a győri fővonal felújításának első fázisa, ami szeptember 18-án kezdődött. A Magyar Nemzet már korábban beszámolt az első fázisról, valamint az új szakaszra való felkészülésről. A jelenleg is zajló fázison belül írtunk arról is, hogy ez a szakasz nem volt teljesen zökkenőmentes.

Péntektől belépünk a felújítás második ütemébe, mikor teljes vágányzár lesz érvényben.

A vonatközlekedés Tatabánya, illetve Szárliget és Biatorbágy, éjszakánként pedig Tatabánya és Budaörs között szünetel. Ez a szakasza a felújításnak várhatóan november 17-ig tart majd, amikor is elindul a harmadik, egyben utolsó fázis – tájékoztatott a MÁV.

A hamarosan induló második ütemben kizárólag pótlóbuszok fogják szállítani az utasokat, ezért az első ütemhez viszonyítva kétszer annyi járművet biztosít a Volánbusz. A hosszabb közúti menetidők, illetve az M1-es autópálya forgalmi kockázatai miatt a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak akár 45–60 perccel, Tatabánya és Budapest között az elővárosban utazóknak pedig 10–30 perccel hosszabb eljutási idővel érdemes számolniuk.

A MÁV–Volán-csoport arra kéri utasait, hogy a megszokottól eltérő közlekedési rend idején ne megszokásból utazzanak: 

minden, az 1-es fővonalat érintő utazás előtt tájékozódjanak a közlekedési vállalat hivatalos felületein, ahol a legfrissebb hírekkel és információkkal igyekeznek az utazók segítségére lenni.

Az állomásokra kihelyezett útbaigazító táblák és a megfelelő pótlóbuszt jelző helyszínrajzok mellett az egyes helyszíneken a MÁV–Volán-csoport munkatársai és diákmunkások is segítik majd az utasokat.

A MÁV hivatalos felületein a felkészülés és eligazodás megkönnyítése érdekében – a belföldi és nemzetközi vonatokat érintő változásokon, az ezek helyett eltérő megállási renddel közlekedő S10-es, X10-es, S100-as, S101-es és IC jelölésű pótlóbuszok leírásán kívül – közlekedési rendeket, térképeket, állomási helyszínrajzokat, térségenként és településenként utazási javaslatokat, jegyvisszatérítési és késésigazolási információkat is közzétettek.

A Budapest és Sopron, illetve Szombathely között közlekedő, valamint a Mura és Dráva nemzetközi intercityk helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. Az utazók a nemzetközi vonatokon (Railjet xpress, EuroCity, nemzetközi gyorsvonat) ugyancsak 

helyjegy váltása nélkül utazhatnak az 1-es vonalon a belföldi forgalomban.

A fővárosból Tatabányára, illetve azon túl, Győr, Sopron, Szombathely, illetve Bécs, Graz felé utazókat arra kérik, hogy a Budapest-Kelenföld állomásról (BKK, Etele tér) induló gyorsjáratú IC-pótlóbuszokat vegyék igénybe a több helyen megálló pótlóbuszok helyett. A Tatabánya felől Kelenföldre utazókat is erre kérik.

A MÁV az utazóközönséggel azt is megosztotta a közösségi médiában, hogy milyen a vágányfelújítás mozdonyvezetői szemmel.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.