Fukuyama úr, nem hagyná már abba Magyarország minősítgetését?

Francis Fukuyama amerikai filozófus 1989-ben tévedett először.

2023. 10. 25. 14:02
Fukuyama, Francis
Budapest, 2015. október 9. Francis Fukuyama amerikai filozófus, közgazdász elõadást tart a Közép-európai Egyetem (CEU) Democracy and Its Discontents címû konferenciáján 2015. október 9-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francis Fukuyama amerikai filozófus 1989-ben tévedett először. Akkor írta meg híres – vagyis inkább hírhedt – téziseit a történelem végéről, vagyis arról, hogy a Szovjetunió bukása után a világ egypólusúvá válik, a liberális demokráciák mindenhol győzedelmeskednek és kitör a világbéke.

Ennek az ellenkezője következett be. Amit azóta látunk magunk körül a világban, azt hiszem, önmagáért beszél és nem szorul magyarázatra, miért is tévedett Fukuyama.

Eltelt azóta harmincnégy év, és most tessék, Fukuyama úr ismét egy óriási tévedett.

A Szabad Európa ukrán nyelvű adásának adott interjút a napokban, sok mindenről beszélt, majd hazánk is szóba került. 

Ezt sikerült mondania:

Nem értem, hogy az olyan országok, mint Magyarország, hogyan lehetnek még mindig EU-tagok. Hiszen ezek már nem demokráciák.

Fukuyama úr, egyfelől: biztos, hogy ennyire kedveznie kell az ukrán hallgatóságának?

Másfelől: nagyon fontosnak tartja, hogy beálljon a liberálisok sorába, s mint egy kötelező mantra, mondja el azt, amin már mindenki csak nevetni tud? Úgy gondolja, hogy az ilyen mondatok nélkül már nem is lehet érvényesülni az ön által egekbe magasztalt „liberális demokráciákban?”

Gondolom, ön szerint az Egyesült Államok azért még mindig a liberális demokrácia bástyája, minta, maga a tökéletesség.

Gondolom, ön abban nem lát semmi problémát, hogy Donald Trumpot ügyészek és bíróságok összehangolt játékával próbálják kiiktatni az elnökválasztási küzdelemből.

E támadások „legszebbike” számomra egyébként az, hogy megkérdőjelezik a jogát ahhoz, hogy a 2020-as választások után, január 6-án beszédet mondjon a választóihoz, s elmondja a véleményét a választásokról, amelyeket szerinte – és ezt nem alaptalanul mondta – csalások öveztek. Majd utána rendkívül demokráciaellenes módon arra szólította fel a Capitoliumhoz igyekvő és abba igen furcsa és gyanús módon bejutni tudó híveinek, hogy legyenek békések és vonuljanak haza. Micsoda felháborító magatartás!

Gondolom, önt az sem zavarja, hogy hazájában az FBI és a demokrata kormány mindent megtett és mindent megtesz azért, hogy ne derüljenek ki a jelenlegi elnök, Joe Biden fiának viselt dolgai Ukrajnában, illetve szóba se kerülhessen az, hogy maga a jelenlegi elnök is bevetette befolyását annak érdekében, hogy fia vélt korrupciós és egyéb ügyeire ne derüljön fény.

És persze arról sem tudhatunk meg semmit, hogy Bidenék vélhetően orosz és kínai forrásokból is kaptak hatalmas összegeket, ami, ha igaz, éppenséggel közel járna a hazaáruláshoz.

Ideje lenne szétnézni a saját háza táján, Fukuyama úr!

Azt pedig, hogy mikor lépünk ki az Európai Unióból, bízza ránk! Ezt mi fogjuk eldönteni, mert képzelje, egyébként az Európai Unió nem a lehető világok legjobbika!

Az igazi kérdés ugyanis fordítva van, Fukuyama úr, ezt kellene feltennie: nem érti, hogy az olyan szervezetek, mint az unió, hogyan nevezhetők még demokráciának?

Borítókép: Francis Fukuyama amerikai filozófus, közgazdász előadást tart a Közép-európai Egyetem (CEU) Democracy and Its Discontents című konferenciáján 2015. október 9-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.