Hankó Balázs: Megérdemelt sikerek érték Magyarországot az elmúlt hónapban

Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes lett a magyar szakképzés, már tizenkét magyar egyetem van a világ legjobb öt százalékában, és két magyar kutató kapott Nobel-díjat – értékelte az elmúlt hónap sikereit a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

Forrás: MTI2023. 10. 09. 14:42
HANKÓ Balázs Zoltán
Budapest, 2023. október 9. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban 2023. október 9-én. Hankó Balázs szerint az elmúlt hónapban megérdemelt sikerek érték Magyarországot, mivel Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes lett a magyar szakképzés, már 12 magyar egyetem van a világ legjobb öt százalékában, és két magyar kutató kapott Nobel-díjat. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint háromszoros túljelentkezéssel a múlt héten zárult le a Neumann János-program részeként meghirdetett fókuszterületi innovációs pályázat, a harmincötmilliárd forintos keretösszegre csaknem kétszázharminc jelentkezés érkezett – jelentette ki Hankó Balázs. Az államtitkár kiemelte:

A pályázat újabb lökést ad a magyar innovációnak, amelynek elismerését jelentette a múlt héten bejelentett két magyar Nobel-díjas, Karikó Katalin és Krausz Ferenc.

A politikus elmondta azt is, hogy már tizenkét magyar egyetem szerepel a legnagyobb felsőoktatási rangsorok alapján a legjobb öt százalékban, nemrég a győri Széchenyi István Egyetem csatlakozott az „elitligához".

A szakképzés területén pedig a szakmák Európa-bajnokságán Lengyelországban öt arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet nyertek a magyar fiatalok, és az összesített ranglistán Svájc mögött a második helyet érték el – ismertette Hankó Balázs. Rámutatott:

az innovációs rangsorban a legelőkelőbb, ötödik helyezést a gyártási csúcstechnológiában érte el Magyarország 

Hankó Balázs kitért arra is, hogy míg négy éve hét, két éve kilenc, tavaly tizenegy magyar egyetem volt a legnagyobb felsőoktatási rangsorok alapján a legjobb öt százalékban a világ harmincezer intézménye közül, az idén már tizenkét szerepel itt, nemrég a győri Széchenyi István Egyetem csatlakozott az "elitligához".

A Semmelweis Egyetem megőrizte a helyét a legjobb egy százalékban, a Debreceni Egyetem négyszáz helyet javítva a legjobb nyolcszáz intézmény közé került, ez pedig azt jelenti, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együtt három intézmény szerepel a világ legjobb ezer egyeteme között – közölte az államtitkár.

Elmondta azt is, hogy idén harminchárom százalékkal nőtt az egyetemre felvettek száma, főleg a vidéki egyetemeken, valamint a műszaki, természettudományos, mérnöki, informatikai, agrár-, orvos- és egészségtudományi területeken nőtt a hallgatók száma.

HANKÓ Balázs Zoltán
Fotó: MTI/Soós Lajos

A szakképzés területén pedig a szakmák Európa-bajnokságán Lengyelországban öt arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet nyertek a magyar fiatalok, és az összesített ranglistán Svájc mögött a második helyet érték el – ismertette Hankó Balázs. Hozzátette:

informatikai rendszerüzemeltetés területén a magyar csapat bajnok lett, és számos érmet hoztak el a fiatalok a webfejlesztés, az ipari robotika, a mechatronika, az asztalos munkák, a víz-gáz-fűtés szerelés, az ápolás, a betegellátás területén is.

Az OECD világrangsorában egyébként a magyar szakképzés a huszonöt és harmincnégy évesek közötti foglalkoztatás kategóriájában a harmadik legjobb helyezést éri el –mondta az államtitkár.

Hankó Balázs közölte azt is, hogy megújul a felnőttképzés: a kormány mikrotanúsítványokat tervez bevezetni, amelyekkel alapszakmát vagy részszakmát lehet majd szerezni, valamint ezek az egyetemen kreditet érhetnek.

A cél, hogy 2030-ra legyen a világ legjobb száz egyeteme között legalább egy, a legjobb száz európai között legalább három magyar felsőoktatási intézmény, valamint hogy bekerülhessen Magyarország Európa legjobb tíz és a világ legjobb huszonöt „innovátor országa” közé – mondta az államtitkár.

Hankó Balázs kitért arra is, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával arra „szövetkeztek”, hogy Magyarországra hozzák a következő években a szakmák világbajnokságát, és még számos szakmai világbajnoki érmet hozzanak el.

Továbbá szeretnék növelni az általános iskola után a szakképzést választók számát: jelenleg tízből hatan döntenek a szakképzés mellett, jó lenne ezt a számot hétre emelni – jegyezte meg az államtitkár.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/ Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.