Változások a rövid képzéseknél, jön a tanulási Szép-kártya

A felsőoktatásnak olyan diplomás szakembereket kell képeznie, akik megfelelő gyakorlati tapasztalattal helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon és Magyarország „tudásgazdaságát” bővíthetik, valamint fokozzák a magyar innovációt és a magyar kreativitást – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára egy szakmai konferencián.

Forrás: MTI2023. 10. 04. 17:50
HANKÓ Balázs Zoltán
Budapest, 2023. október 4. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsõoktatásért és innovációért felelõs államtitkára beszédet mond az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) hazai helyzete címû szakmai konferencián a budapesti Aranytíz Kultúrházban 2023. október 4-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakképzésben, a felsőoktatásban vagy a felnőttképzésben elvégezhető rövid képzések igazolására egységes mikrotanúsítványok bevezetését tervezi a kormány – mondta Hankó Balázs az egységes mikrotanúsítvány rendszer (EMR) és az egyéni tanulási számla (ETSZ) magyarországi helyzetét bemutató rendezvényen. Hozzátette: a felsőoktatás, a szakképzés, a felnőttképzés és az innováció egymással összekapcsolódó fontos területek, amelyek feladata a magyar gazdaság és a magyar társadalom jelenlegi és jövőbeni igényeinek kiszolgálása.

A megújult szakképzési rendszer „mestereket” ad a gazdaság szereplőivel együttműködésben megvalósuló duális képzésnek köszönhetően, a felnőttképzés pedig egyfajta gyors reagálás a folyamatosan változó környezetre és gazdasági igényekre – mondta az államtitkár.

Nem állunk rosszul, a magyar szakképzés ugyanis Európa-bajnok, a magyar felsőoktatásból 12 egyetem van a világ legjobb öt százalékában, és majdnem minden napra jut egy Nobel-díj

– fogalmazott Hankó Balázs.

Ebbe a sorba illeszkednének a mikrotanúsítványok, amelyek a szakképzésben, a felsőoktatásban vagy a felnőttképzésben elvégezhető rövid képzést igazoló dokumentumok lennének – magyarázta az államtitkár. Rámutatott: 

a mikrotanúsítványok rendszerének köszönhetően a szakképzés moduláris rendszeréből részszakmák és alapszakmák jöhetnének létre, a felsőoktatásban pedig kredit is járna az elvégzésükért.

Megjegyezte, hogy a mikrotanúsítványoknak köszönhetően gyors képzéseket lehetne biztosítani, amelyek erősítenék a munkaerőpiaci hatékonyságot is.

HANKÓ Balázs Zoltán
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Mindennek közös kulcsa a digitális tananyag lehetne, amely a szakképzésben már számos területen, a felsőoktatásban pedig egyre szélesebb körben elérhető – tette hozzá Hankó Balázs. Az egyéni tanulási számláról azt mondta, hogy az egyfajta „tanulási Szép-kártya” lenne, amely a képzés finanszírozását segítené az abban résztvevőknek.

A cél az, hogy Magyarország versenyképesebb legyen, és bekerüljön Európa első öt azon országa közé, ahol jó élni és dolgozni – hangoztatta az államtitkár.

A mikrotanúsítványok az Európai Tanács ajánlása alapján „kis volumenű tanulási egységek elvégzését követően a képzésben részt vevő által megszerzett eredményeket igazoló dokumentumok”. Így például a felsőoktatásban egy adott kurzus, a szakképzésben egy tantárgy, a felnőttképzésben egy adott tananyagegység sikeres elvégzését igazolja.

Például egy autószerelő beiratkozhat az elektromos autókra vonatkozó tananyagegységek elvégzésére a szakképzésben, egy programozó pedig felvehet egy új programozói nyelv elsajátítására szolgáló kurzust valamely felsőoktatási intézményben. A mikrotanúsítványok ezáltal kiemelt szerepet tölthetnek be az élethosszig tartó tanulásban.

Borítókép: Hankó Péter (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.