Így állt ki a Hamász-párti tüntetés mellett a Telex

A hazai dollármédia zászlóshajója szerint a palesztinokért akartak tüntetni Budapesten, nem a Hamász mellett.

2023. 10. 18. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A palesztinokért akartak tüntetni, nem a Hamász mellett” – ezzel a címmel közölt cikket a Telex. A dollármédia egyik zászlóshajója felidézte, hogy október 13-án palesztinbarát tüntetést akartak tartani a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete előtt, ahol háromszáz résztvevőre számítottak a szervezők. Mint a lap megírta, a demonstráció vezérszónoka Aref Mohamed, a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületének elnöke lett volna, akinek a beszéde a szerkesztőségük birtokába jutott.

Eszerint az egyesület vezetője a megszállás, az elnyomás és a népirtás elleni felszólalásra buzdította volna a közvéleményt, és kiállt volna a szabad Palesztina mellett. Továbbá a portál azzal mentegette a tüntetés szervezőit, hogy sem Aref Mohamed beszédében, sem a tervezett programok között nem szerepelt a Hamász brutális, eddig több mint ezer halálos áldozatot követelő támadásait éltető mondat.

Ami nálunk is meg kell hogy kongassa a vészharangot, az az, hogy tüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Magyarországon is próbálkoztak, de itt ilyet nem lehet rendezni. Nem is fogunk erre semmilyen engedélyt megadni

– fogalmazott Orbán Viktor a tüntetés kapcsán múlt pénteken a Kossuth rádióban. A miniszterelnök hozzátette: úgy tűnik, Nyugat-Európában vannak olyan emberek, akik helyeselik az ilyen akciókat.

Megjegyzendő, hogy október 14-én, szombaton az V. kerületben is tüntetést akartak tartani, azonban a rendőrség ezt a gyűlést is ugyanazzal az indokkal tiltotta be, mint a péntekit, miszerint a Hamász terroristacsoport felhívására szerveződtek.

A Párbeszéd frakciójában ülő Jámbor András lapja, a Mérce néhány nappal az Izraelt ért átfogó brutális, 1300 ember életét követelő terrortámadás után megjelent elemzésben arról írt: „Az egyik oldalon az önfeledten bulizó huszonévesek megpróbálják egyfajta posztháborús helyzetbe képzelni magukat, a másik oldalon kortársaik a szögesdrótgettóból emlékeztetik őket, hogy egy aktív és kíméletlen háborús konfliktus közepén élnek.”

„Ezzel a Mérce a palesztin terrort mentegette”

– szögezte le közleményében a Tett és Védelem Alapítvány, amely szerint a hazai baloldali-liberális lapok számos példáját mutatták fel a relativizálásnak, a palesztin narratíva kritikátlan átvételének, de egyikük sem merészkedett odáig, mint a radikális Mérce.

Ahogy arról lapunk beszámolt, eközben szerte Európában tüntetéseket tartottak Palesztina mellett. A legtöbb városban agresszióba fordultak az eleinte békés tüntetések. Voltak, ahol a palesztinbarát tüntetők izraelieket akartak meglincselni.

Péntekre egy magánszemély újabb gyűlést jelentett be az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán

a II. kerületbe. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az a közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné. Felhívták a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Borítókép: A palesztinokat támogató tüntetés a hollandiai Eindhovenben (Fotó: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.