Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ingatlanspekulációba kezdett Karácsony közművezére

Mártha Imre hosszú ideje minden követ megmozgat, hogy a földterületének egy részét belterületté nyilváníttassa és megindulhasson a parcellázás. A Metropol számításai szerint a balatonfüredi területen nagyjából 140 telket tudna kialakítani. A füredi telekárakból kiindulva így akár 80-100 millió forintot is kaphat egyetlen telekért. A fővárosi közművezér birtoka Natura 2000-es besorolású, ami azt jelenti, hogy fokozottan védett állat- és növényfajok élnek rajta.

2023. 10. 26. 7:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mártha Imre gondosan titkolt birtoka közvetlenül szomszédos Balatonfüred legértékesebb belterületével, a fővárosi közművezér ezért látta meg benne a több milliárdot érő spekuláció lehetőségét – írta meg a Metropol.

Mártha Imre által megszerzett területről 180 fokos panoráma nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. Fotó: Metropol

Mint kifejtik, Mártha Imre hosszú ideje minden követ megmozgat, hogy a földterület egy részét belterületté nyilváníttassa és megindulhasson a parcellázás, beindulhasson a hatalmas üzlet. A Metropol számításai szerint a területen a balatonfüredi átlagos 1000 négyzetméteres telkeket figyelembe véve 140 telket tudna kialakítani. A füredi telekárakból kiindulva így 80-100 millió forintot kaphat egyetlen telekért. Vagyis összesen 10-15 milliárdot kereshetne az üzleten. 

 

Ingatlanspekuláció Mártha módra

Mártha Imre folyamatosan dolgozik a hatalmas üzlet véghezvitelén. Mivel az egész terület átminősítését egyelőre nem sikerült elérnie, az ilyesfajta ingatlanspekulációban jártas ügyvédei tanácsára egy másik trükkel is megpróbálkozott. Ennek lényege, hogy nem egyszerre, hanem részletekben érje el a terület átminősítését, mondván, így nem lesz annyira „szembetűnő” a spekuláció. A Metropol munkatársai megtalálták az ezt bizonyító iratokat. A fővárosi közművezér kérését napirendre vette a balatonfüredi önkormányzat.

 „Mártha Imre Edgár kérése, hogy az Óvoda utca felett, 0148/13 hrsz-ú külterületi, több mint 13 hektár nagyságú telkéről 4000 m2-nyi rész legyen kertes lakóövezeti besorolással belterületbe vonható” – áll az önkormányzati egyik előterjesztésben, ami Mártha külön kérésére került napirendre. Az önkormányzat azonban felismerte a milliárdos spekulációs szándékot, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal egyeztetve nem volt hajlandó megtárgyalni a „kérést”. Fontos tudni azt is, hogy a fővárosi közművezér birtoka Natura 2000-es besorolású, ami azt jelenti, hogy fokozottan védett állat- és növényfajok élnek rajta.

 

Ingatlanbirodalom

A balatonfüredi 14 hektáros birtok szinte elenyészik a fővárosi közművezér hatalmas ingatlanbirodalmában. Ennek székhelye a Prisztás-villa Budapest XII. kerületében, amit a hírhedt maffiózó családjával üzletelve szerzett meg magának a Metropol szerint. Mint írják, a Balatonnál Alsóőrsön is van egy 500 négyzetméteres villája. 

Egy részvénytársaság révén részben tulajdonolja és irányítja a balatonalmádi kikötőt is, a Vitorlás Kikötő Zrt.-nek ő az egyedüli önálló cégjegyzésre jogosult vezetője.

Szakértők véleménye szerint a Mártha Imre, illetve családja által vezetett, „ingatlanfejlesztéssel” foglalkozó cég szolgálhat a milliárdos ingatlanvagyon elrejtésére. Ennek valódi nagyságát megbecsülni sem lehet. Amikor Márthát Karácsony Gergely, nyilvánvalóan Gyurcsány javaslatára kinevezte a hatalmas fővárosi közművállalat élére, az általa vezetett cég összes telephelyét hirtelen eltüntették a cégnyilvántartásból. A tucatnyi telephely azonban bizonyította, hogy a Mártha klánnak az ukrán határ menti településektől egészen Balatonfüredig vannak „érdekeltségei”. A fővárosi agglomerációban elhelyezkedő Zsámbékon például nemrégiben egy kamuházat árult a cég, az épület sem a tulajdoni lapon, sem a hivatalos térképmásolaton nem szerepelt.

Borítókép: Mártha Imre, az FKF Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.