Régóta Magyarország ellen uszít a svéd sajtó

Korábban a magyar családtámogatási rendszert és a migráció kapcsán elfoglalt álláspontot is támadták Svédországból.

Forrás: Tűzfalcsoport2023. 10. 06. 10:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég derült fény arra, hogy Svédországban lassan öt éve vetítik a kisiskolásoknak – az általános iskolai tananyag részeként – azt a svéd közszolgálati műsorszolgáltató (UR) által készített „oktatóvideót”, amely mindenfajta ténybeli megalapozottságot nélkülözve, antidemokratikusnak és tekintélyelvűnek minősíti hazánkat – emlékeztetett írásában a Tűzfalcsoport.

 

Nem előzmény nélküli a hergelés

Mint jelezték, a filmben feltűnik többek között az ismert baloldali aktivista, Gulyás Márton is, aki – a hazai ellenzéki politikai folyamatokban betöltött szerepét elhallgatva – tényként ismerteti a fiataloknak azonprivát véleményét, miszerint „Magyarországon 2010 óta nem létezővé vált a demokrácia”.

A portál megjegyezte, hogy az efféle hergelés nem előzmény nélküli a svéd sajtó részéről, amely már régóta konzekvensen uszít Magyarországgal szemben.

Felhívták a figyelmet, hogy az eset kapcsán Kalle Sandhammar, a svéd közszolgálati műsorszolgáltató vezetője úgy fogalmazott, hogy „mélységes tudatlanság azt hinni, hogy a svéd politikusok ellenőriznék az UR tényszerű tartalmát. Az UR nem foglal állást politikai kérdésekben, hanem tényszerű alapon dolgozik, és hiteles forrásokat használ a világ leírásakor. Demokratikus okokból nagyon fontos, hogy a média ne engedje magát befolyásolni politikai érdekek által […] Ilyen befolyásolási kísérletek nem működnek az UR-ben.”

A cikk közölte, hogy a hazánkat lejárató, előítéletes és egyoldalú kisfilm a hiteles tájékoztatás valamennyi princípiumát megsérti, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az efféle, Magyarországgal szembeni uszítás nem előzmény nélküli a svéd sajtó részéről.

Hangsúlyozták, hogy Joakim Medin svéd újságíró – a közelmúltban már hazánkban is erőszakos bűncselekményeket elkövető – szélsőséges Antifa mozgalom tagja 2018-ban kiadott egy Orbánisztán – Félelem és gyűlölet az illiberálisMagyarországon című könyvet.

De ugyancsak az uszítás mérgező csíráit hordozza magában a magyar családtámogatási akciótervvel összefüggésben a Sydsvenskan „független liberális” portálon korábban megjelent publikáció is. A cikket jegyző Sofia Nerbrand, az Amikor az emberek szitokszóvá válnak címmel megjelent írásában a magyar miniszterelnök gyermekvállalás ösztönzését érintő szavait a náci Németországig és annak „vér és föld”(Blut und Boden) szlogenjéig vezeti vissza

– tudatta a Tűzfalcsoport.

Nerbrand – aki szerint a Nekünk Magyarország az első jelmondat a nyugati világot mérgező jobboldali populizmus része – megállapítása értelmében a magyar akcióterv a nők elleni erőszakos támadás egyik formája, amellyel „bele akarnak nézni a méhükbe”. A portál szerint mindezek után már csodálkozni sem kell azon, hogy a szerző végső következtetését, amelyben kategorikusan kijelenti, hogy Magyarország már csak részben szabad, a Freedom House nevű Soros-szervezet, valamint az amerikai spekuláns bizalmasának számító Judith Sargentini jelentéseire hivatkozva teszi.

 

A magyar családvédelmi intézkedéseket is támadták

Késhegy a magyar nők ellen címmel közölt hasonló hangvételű írást a családtámogatási intézkedésről a svéd Aftonbladet portál is. A lap értelmezésében a magyar program nemcsak, hogy veszélyezteti a nők függetlenségét, hanem adott esetben „életveszélyes akadállyá” is válhat, Orbán Viktor szavai pedig – mely szerint, míg nyugaton a csökkenő születésszámra adott válasz a migráció, addig a magyar kormány a gyermekvállalás ösztönzésében hisz – az 1930-asévek Németországát idézik. Annika Strandhäll svéd miniszter, a Szociáldemokrata Munkáspárt politikusa a portál írását átvéve, „riasztónak” nevezte a magyarországi állapotokat, és visszatérő elemként nácinak bélyegezte a családközpontú magyar politikát.

Azonban nem csupán a magyar családtámogatási intézkedések az egyetlen téma, amelyben a svéd sajtó hazánk ellen hergelte a közvéleményt.

Megemlítendő a Menekültek: a magyar rendőrök vernek és kínoznak minket címmel megjelentetett írás, amelyben a sajtó az illegális bevándorlók beszámolói alapján tényként állítja, hogy a magyar rendőrök „kínozzák” a határsértőket.

Míg a Dagens Nyheter nevű svéd portál hasábjain korábban azzal a címmel láthatott napvilágot egy írás, hogy Az EU-nak pofon kellene vágnia Orbánt, mert az „nem tiszteli a szabad médiát és a független bíróságokat”. Érdekesség, hogy ezt a cikket is a magyar családvédelmi akcióterv kapcsán már említett Sofia Nerbrand jegyezte, aki egy további publikációjában is azon véleményének adott hangot, miszerint emberek milliárdjai élnek brutális elnyomás alatt, és az igazán szabad és gondtalan világ csak Magyarország légterét elhagyva, Dániától érhető el.

A Stockholmban megjelenő Svenska Dagbladet a magyar gyermekvédelmi intézkedésekkel ment szembe, feleslegesnek és a kultúrába történő beavatkozásnak minősítve azokat. 

A cikket jegyző Cecilia Hanson egyike volt azoknak, akik hazánktól több ezer kilométerre temették a magyar jogállamiságot a koronavírus járvány következtében, a lakosság védelme érdekében bevezetett intézkedések miatt. Hanson ekkor egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor teljes mértékben kihasználja a koronavírusos helyzetet, a sajtószabadság – ami még megmaradt belőle – megsemmisül. És még sok minden mást is.”

Ugyanezt, a Magyarország iránti tisztelet látszatát sem mutató, uszító szerepet folytatja a svéd sajtó a jelenlegi helyzetben is, amikor az ország NATO-csatlakozási kérelméről kellene döntenie hazánknak. A magát ugyancsak „függetlenként” determináló Dagens Nyheter (DN) nevű lap Magyarország miniszterelnökét „problémásnak” minősíti.

 

Le akarják járatni Magyarországot

Ami viszont a legfontosabb, és egyben a legproblematikusabba két ország viszonyában, hogy a svéd állami televízió (Sveriges Television) felülete a közelmúltban többször is részleteket közölt a hazánkat alaptalan vádakkal megbélyegző, egyoldalú és elfogult korábbi videóból, folyamatosan felidézve és napirenden tartva az abban elhangzottakat.

Ez a hozzáállás nyilvánvaló célt szolgál, mégpedig Magyarország, illetve az általa képviselt értékek lejáratását a svéd társadalom előtt. 

Ráadásul minden jel arra mutat, hogy a hazánkkal szemben uszító állami propaganda eléri a célját, hiszen az indulatoktól túlfűtött svéd polgárok nyomdafestéket nem tűrő kiegészítésekkel idézik a közösségi médiában a sajtó lejárató cikkeit.

Borítókép: Gulyás Márton (Forrás: Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.