Lebuktatta a volt CIA-elemző a magyar baloldalt, lépett a hatóság

A baloldalhoz juttatott amerikai pénzek ügyében elrendelt nyomozásban vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egykori CIA-elemző magyar ellenzéket leleplező nyilatkozatát – tudta meg a Magyar Nemzet. Larry C. Johnson hetekkel ezelőtt azt állította, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma beavatkozott a magyar választásokba. A szakember szerint a cél az volt, hogy megbuktassák Orbán Viktort, mindezt pedig a miniszterelnök ellenfeleinek a pénzelésével igyekezett elérni Amerika.

2023. 10. 06. 10:17
KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2021. október 8. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke sajtótájékoztatót tart az Országház elõtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok a baloldal finanszírozásával beszállt a 2022-es magyar választásokba – néhány héttel ezelőtt erről beszélt a Központi Hírszerző Ügynökség, azaz a CIA egykori munkatársa. Larry C. Johnson szerint az amerikai külügyminisztérium célja ezzel az volt, hogy megbuktassa Orbán Viktort. Az elemző azt is hangsúlyozta, hogy az USA és több európai ország komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy megszabaduljanak a magyar miniszterelnöktől

Mindezek miatt Tényi István fordult a hatóságokhoz hazaárulás, illetve költségvetési csalás gyanújával. Előbbi bűncselekmény miatt a rendőrség nem indított nyomozást, ám a költségvetési csalás vonatkozásában tett feljelentést az adóhatóság az ellenzék külföldi pénzelése ügyében tavaly elrendelt eljárás irataihoz csatolta – derült ki a lapunk birtokába került hatósági tájékoztatásból.
 

Márki-Zay magával rántotta a baloldalt

A dollárbaloldal botránya tavaly augusztusban robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében arról számolt be, hogy 

még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból.

 Márki-Zay elárulta, hogy a Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid által fémjelzett Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől.
 

A titkosszolgálat is vizsgálódik

Az első hírek még arról szóltak, hogy több mint 1,8 milliárd forintnyi dollár a Korányi Dávid vezette szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz. Mivel az amerikai pénzek miatt sérülhetett az ország szuverenitása, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is vizsgálódik. 

Később egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának utalt, hanem egymilliárd forintot kapott többek között az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója.

 A legnagyobb szeletet egyébként a Bajnai Gordonékhoz köthető DatAdat nevű cég hasította ki magának, amelyhez szintén milliárdos összeg érkezett részben a magyar címzettektől, részben közvetlenül a tengerentúlról.

Azóta újabb, a minősítés alól feloldott titkosszolgálati dokumentum került napvilágra, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy, hanem 

két nagy külföldi támogató szervezete van a dollárbaloldalnak: az amerikai Action for Democracy mellett egy svájci alapítvány is csaknem egymilliárd forintot utalt.

 A svájci utalások a baloldali előválasztási időszak kezdetétől, 2021 szeptembere és 2022 februárja között zajlottak öt részletben.


Karácsonyéknak is juthatott a külföldi pénzből

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Karácsony Gergely vezette egyesülethez, a 99 Mozgalomhoz is érkeztek külföldi pénzek, a NAV pedig költségvetési csalás és pénzmosás elkövetésének gyanújával, valamint az OTP feljelentése nyomán már hamis magánokirat felhasználása miatt is vizsgálódik.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.