Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Spanyolország
18:002024. június 15.
Horvátország

A NAV asztalán a dollárbaloldal milliárdos sikkasztási ügye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át a rendőrségtől a baloldalnak utalt külföldi pénzek ügyében indult nyomozást – értesült a Magyar Nemzet. A nyomozó hatóság azután rendelt el sikkasztás és pénzmosás miatt eljárást, hogy nyilvánosságra került, az ellenzék tavalyi választási kampányát milliárdokkal segítették az Egyesült Államokból.

Munkatársunktól
2023. 03. 28. 17:14
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: képen: Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Fotó: Máté Krisztián Forrás: RIPOST
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hanem a NAV folytatja azt a sikkasztás és pénzmosás miatt indult nyomozást, amit még tavaly rendelt el a hatóság az ellenzékhez juttatott amerikai pénzek vonatkozásában – derült ki az ORFK Kommunikációs Szolgálatának lapunk megkeresésére küldött válaszából. Kerestük az eljárást felügyelő Fővárosi Főügyészséget is, tőlük azt a választ kaptuk, hogy az ügyben eddig még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

A dollárbaloldal botránya tavaly augusztusban robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében arról számolt be, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Márki-Zay elárulta, hogy a Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid által fémjelzett Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől.

Az első hírek még arról szóltak, hogy több mint 1,8 milliárd forintnyi dollár a Korányi Dávid vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz. Mivel az amerikai pénzek miatt sérülhetett az ország szuverenitása, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is vizsgálódik. Később egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának utalt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója. A legnagyobb szeletet egyébként a Bajnai Gordonékhoz köthető DatAdat nevű cég hasította ki magának, amelyhez másfél milliárd forint érkezett részben a magyar címzettektől, részben közvetlenül a tengerentúlról.

Azóta újabb, a minősítés alól feloldott titkosszolgálati dokumentum került napvilágra, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy, hanem két nagy külföldi támogató szervezete van a dollárbaloldalnak: az amerikai Action for Democracy mellett egy svájci alapítvány is közel egymilliárd forintot utalt. A svájci utalások a baloldali előválasztási időszak kezdetétől indultak, 2021 szeptembere és 2022 februárja között zajlottak öt részletben.

Az ügyben nyílt nyomozások is indultak, a DatAdattal összefüggésben a rendőrség személyes adattal való visszaélés, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás miatt folytat eljárást. Az amerikai pénzek vonatkozásában emellett szintén a NAV rendelt el költségvetési csalás gyanújával nyomozást, a Nemzeti Nyomozó Iroda pedig pénzmosás és sikkasztás miatt vizsgálódott. Utóbbi nyomozást vette át az adóhatóság.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.