Bánki Erik: Egyre súlyosabb a dollárbaloldal botránya

A Fidesz országgyűlési képviselője jelezte, hogy az ügy bonyolultsága miatt az Állami Számvevőszék vizsgálata hónapokig is elhúzódhat.

2023. 03. 27. 15:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bebizonyosodni látszik, hogy a tavalyi országgyűlési választást megelőző kampány idején többmilliárdos támogatás érkezett az Egyesült Államokból a hazai baloldali pártokhoz, ami tiltott pártfinanszírozásnak minősülhet. A titkosszolgálat már jó ideje nyomoz, az Állami Számvevőszék pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is bevonta a vizsgálódásba – mondta el Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője a napirend előtti felszólalásában. 

Mint jelezte, a politikai botrány egyre nagyobb és súlyosabb. Kiemelte, hogy az ÁSZ törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor a parlamentbe jutott pártok kampányköltéseit vizsgálja, amire egy évük van. 

– Windisch Lászlónak, az ÁSZ elnökének a beszámolója szerint ez nem fog megtörténni. Ahogy a Számvevőszék haladt előre a baloldali pártok különböző számláinak, költéseinek az ellenőrzésével, pénzügyi visszaélések és tiltott támogatások gyanújával szembesült 

– szögezte le a kormánypárti politikus.

Bánki Erik kiemelte, hogy az ügy bonyolultsága miatt a vizsgálat hónapokig is elhúzódhat. – Az elmúlt harminc év legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányával állunk szemben. Minden állampolgárnak jogában áll tudni, hogyan próbálták meg külföldről befolyásolni a magyar választási eredményeket – tette hozzá.

Szót ejtett arról is, hogy az ÁSZ elnöke a parlament gazdasági bizottságának az ülésén személyesen számolt be a vizsgálat eddigi eredményeiről. – Az ÁSZ számára nyilvánvalóvá vált, hogy Márki-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett támogatás a hat baloldali párt választási eredményeit is döntően befolyásolhatta – ismertette Bánki Erik.

– Rendkívüli erős a gyanúja a tiltott pártfinanszírozásnak, ha pedig ez bebizonyosodik, akkor annak következménye kell hogy legyen

– húzta alá.

Válaszában Répássy Róbert, az igazságügyi minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy példa nélküli, ami történt. – Ha bebizonyosodik, hogy a baloldali pártok külföldi támogatást kaptak, akkor ennek a párt- és a választási törvények szerint súlyos következményei vannak – jegyezte meg.

Borítókép: Bánki Erik (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.