Németh Zsolt: Az Európai Unióban másodrangú tagként kezelnek bennünket

A parlament külügyi bizottságának az elnöke szót ejtett arról is, hogy Donald Trump és Orbán Viktor között jó a kémia.

Forrás: Szabad Európa2023. 10. 06. 8:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A svéd NATO-tagságot Magyarország támogatja. A kormány ezt a szervezet elmúlt két csúcstalálkozóján is kinyilvánította. Innentől kezdve kizárólag technikai kérdés, hogy mikor kerül sor a ratifikációra. Egy dolog biztos: nem Magyarországon fog múlni. Folyamatosan tárgyalunk és egyeztetünk Törökországgal, jó viszonyt ápolunk velük – fogalmazott Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának a fideszes elnöke a Szabad Európának adott interjúban.

Mint jelezte, azt szeretnék, ha jó viszony alakulna ki a svédekkel, aminek vannak feltételei. Szerinte az oktatófilmhez hasonló esetek nélkül sokkal jobb szövetségesek lennének.

– Szeretnénk, ha kevesebb ilyen alkotás készülne és kevesebb ehhez hasonló nyilatkozat születne a svéd politikusok részéről. Ami biztos: van elmozdulás, és javul a kölcsönös tisztelet légköre. Bízom benne, hogy sikerül olyan helyzetet kialakítani, hogy minden képviselő könnyen nyomja meg az igen gombot. De még egyszer szeretném hangsúlyozni: az igen gombot fogjuk megnyomni

– húzta alá a kormánypárti politikus.

Az Egyesült Államok és Magyarország közötti viszony kapcsán Németh Zsolt megjegyezte: a két ország közötti kapcsolatrendszer két vágányon működik. Jelezte, hogy az egyik a mindenkori adminisztráció, ahol a legegyértelműbb együttműködési keret a biztonságpolitika, míg a másik az értékek mentén zajlik.

– Az amerikai republikánus párt egyik meghatározó rendezvénye – a Konzervatív Akció Politikai Konferencia, vagyis a CPAC – két találkozót is tartott már Magyarországon. A miniszterelnökkel én is ellátogattam egy dallasi CPAC-eseményre. Ott is előkerültek olyan meghatározó közösségi értékek, mint a hazafiság vagy a család védelme. Ez összeköt bennünket a republikánus politikai táborral. De attól még a mindenkori adminisztrációval is együtt tudunk működni, a kettő nem ellentétes – rögzítette a külügyi bizottság elnöke.

Felhívta a figyelmet, hogy Donald Trump és a magyar miniszterelnök között jó a kémia. 

– Orbán Viktor tényleg többször kinyilvánította szimpátiáját Donald Trump nézeteivel kapcsolatban, ezt a nemzetközi szereplők közül elsőként tette meg még 2016 nyarán Tusnádfürdőn. Így kettejük között kialakult egy mai napig jól működő emberi kapcsolat, ami a jövőben is kamatozhat – tette hozzá.

Németh Zsolt szót ejtett arról is, hogy hazánknak Brüsszellel meglehetősen komoly vitái vannak, pontosabban az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel. 

– Úgy ítéljük meg, hogy másodrangú tagként kezelnek bennünket

– húzta alá.

Példaként említette, hogy Magyarország évek óta nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat. – Ezek a viták pedig azt a benyomást keltik, hogy Magyarország egyedül van. Miközben Lengyelország sem kapja meg ezeket az összegeket, és Olaszországnak sem adják oda újjáépítési pénzei jelentős részét. Velük is „szórakozik” az Európai Bizottság. S hogy mi a közös bennünk? Az, hogy értékkonzervatív kormányaink vannak. Fontosnak tartjuk a nemzeti identitást, a kereszténység társadalomformáló szerepét, a családok jelentőségét, szemben a brüsszeli megközelítéssel, amit az egyszerűség kedvéért nevezhetünk progresszívnek – szögezte le Németh Zsolt.

Borítókép: Németh Zsolt (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.