A kormány 2010 óta megduplázta a bölcsődei helyek számát, de ahhoz, hogy több gyerek szülessen, szükség van még valamire

A Nemzeti tehetség program átalakításáról is beszélt Hornung Ágnes.

Forrás: MTI2023. 10. 19. 14:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány kiemelt feladata a családbarát légkör megteremtése, hogy ezt a szemléletet átvéve a munkaadók segíthessék a munkát vállaló édesanyákat, édesapákat – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az Egyenlítő Alapítvány konferenciáján, amelynek témája a nők arányának növelése volt a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területeken. Az államtitkár előadásában felidézte: 2010-ben a kormányváltással családbarát fordulatot hajtottak végre, a családokat helyezték az intézkedések középpontjába. Ez azért fontos, mert 

ha csökken az ország népessége, az gazdasági, költségvetési, versenyképességi kihívásokat okoz, vagyis a kormány a jövő gazdasági kihívásaira adott válaszként tekint a demográfiai kérdésre 

– emelte ki. Hozzátette: a cél az, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, minden intézkedés ezt a célt szolgálja. 

Hornung Ágnes közölte, a családpolitika a teljes életutat lefedi: segíti a gyermekvállalás előtt állókat, a gyermeket vállalókat, a gyermeket nevelőket és az időseket is. Az államtitkár megjegyezte: Magyarország európai összehasonlításban a legnagyobb összeget költi a költségvetés arányában a családokra. 

A nők foglalkoztatásáról szólva elmondta: 

2010 óta csaknem megduplázódott a bölcsődei férőhelyek száma, 

de ahhoz, hogy a családok ezeket minél nagyobb arányban igénybe is tudják venni, szükséges a munkaadók családbarát szemlélete is, amit a kormány csak ösztönözni tud. 

Jelezte, az egyetemek is nyitottak a családbarát szemléletre, nemrég a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen adtak át egy baba-mama szobát. Mint rámutatott, az elmúlt időszak intézkedései és a bölcsődei intézményrendszer fejlesztése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nők foglalkoztatása jelentősen emelkedhessen. 

Az államtitkár beszélt arról is, idén átalakítják a Nemzeti tehetség programot, hogy a programban részt vevő diákok teljes útját követni tudják. Jelezte: az átalakítás során kiemelten fontosnak tartják a MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) területét, és egy külön „STEMpont” elnevezésű komplex pályaorientációs és tehetséggondozó programot is indítanak, hogy a lányokat erre a területre vonzzák. 

A konferencián bemutatták az Egyenlítő Alapítvány és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért által magyar STEM-szakos hallgatók és végzettek megkérdezésével készített kutatás eredményeit, az elmúlt tíz év felsőoktatási trendjeit, valamint a céges jó gyakorlatokat.

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára (Forrás: KINCS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.