Migránsok ezreit tartóztatták fel a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap összesen 616 határsértőt tartóztattak fel és 298 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Forrás: ORFK2023. 10. 02. 7:00
null
20221104 Szerbia Horgos Migráció, Migráns,. Illegális bevándorló Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország Képen: utcakép Fotó: Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök kilenc esetben összesen 28 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Balotaszállás, Bátmonostor, Homorúd, Kiskunfélegyháza, Kisszállás, Tompa és Újmohács közigazgatási területén – közölte az ORFK.

Csongrád-Csanád vármegyében 16 esetben összesen 490 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke területein.

Budapesten 19, Nógrád vármegyében 42, Vas vármegyében 33 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Közokirat-hamisítás miatt két embert fogtak el, embercsempészés miatt öt ember ellen indult büntetőeljárás.

Budapest közigazgatási területén, egy panzióban vasárnap éjjel a rendőrök ellenőriztek két magát török és egy magát afgán állampolgárnak valló személyt. A vizsgálat során embercsempészés gyanúja miatt az afgán férfival szemben büntetőeljárást kezdeményeztek.

Csákánydoroszlón a rendőrök ellenőriztek egy dán mikrobuszt, amelyet egy török férfi vezetett. A járműben 33, magát török állampolgárnak valló személy utazott.

Kisszálláson hajnalban a járőrök ellenőriztek egy német férfit, aki egy német rendszámú mikrobusszal közlekedett. A járműben húsz, magát török, és egy, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Röszkén délután az egyenruhások ellenőriztek egy lengyel mikrobuszt, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A járműben 26, magát török állampolgárnak valló személy utazott.

Mórahalmon ellenőriztek egy román férfit, aki egy magyar rendszámú mikrobusszal közlekedett. A járműben 32, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Az esetek egyikében sem tudták az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Csaknem ötezer határsértő egy hét alatt

Péntektől vasárnapig 2051 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-t.

A rendőrségi statisztika szerint pénteken 752, szombaton 654, vasárnap 616 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Az ország belsejében 29 határsértőt is elfogtak, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén 4763 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. 

A megelőző héten, szeptember 18-tól 24-ig a feltartóztatottak száma 5132 volt.

Emellett az elmúlt héten az ország belsejében elfogtak 73 határsértőt is, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 32 gyanúsított ellen indult büntetőeljárás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyar/Török János )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.