Fordult a kocka? Nemzetközi együttműködéssel lépne fel a migráció ellen Németország

A német belügyminiszter bejelentése szerint egy cseh–lengyel–német munkacsoportot fognak létrehozni a jelenség felszámolása érdekében.

2023. 10. 02. 6:46
Borítókép: migránsokat mentő civil hajó a Földközi-tengeren (Forrás: Wikipédia). Meloni
Fotó: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német belügyminiszter, Nancy Faeser közlése szerint Németország, Lengyelország és Csehország közös munkacsoportot hoz létre az embercsempész-bűnözés és az illegális bevándorlás visszaszorítására.

Közösen akarjuk szétzúzni az embercsempészbandák kegyetlen hálózatát, amelyek hatalmas hasznot húznak az emberek nyomorúságos helyzetéből, és életveszélyes módon csempészik át őket a határokon. Ezért állapodtunk meg most abban, hogy cseh és lengyel területen is fokozzuk a rendőri erők közös járőrözését

– mondta Faeser. 

A közös munkacsoportot, amelyet Faeser Vít Rakusan cseh és Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszterrel egyeztetett, az Europol EMPACT programja fogja vezetni. A német, a cseh és a lengyel rendőrség egymás területén fog együttműködni az illegális bevándorlás megfékezésében és a csempészútvonalak azonosításában.

Ez a német belügyminiszter legújabb kísérlete az illegális bevándorlás megfékezésére, miután szerdán ideiglenes ellenőrzéseket jelentettek be Németország Lengyelországgal és Csehországgal közös határain. 

A németországi Hessen tartományban a jövő héten esedékes választások miatt a szociáldemokrata Faeser, aki indul a hesseni miniszterelnöki posztért, megpróbált biztonságos vizekre evezni. A politikus ugyanis bejelentette, hogy amennyiben nem nyeri meg a hesseni választásokat, akkor is meg akarja tartani a belügyminiszteri pozícióját.

Amint arról már a lapunk is beszámolt, a bevándorlással és a jobboldal erősödésével kapcsolatos félelmek akkora változást indítottak el Németországban, hogy még a szélsőbaloldali nézeteiről híres párt, a Zöldek is az illegális menedékkérők elleni fellépésre szólította fel a szövetségi kormányt. 

Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke nemrég bírálta két koalíciós partnerének vezető tisztviselőit, amiért nem tesznek eleget a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező menedékkérők deportálásáért.

Űgy tűnik, az illegális migrációval szembeni fellépés egyre inkább teret nyer Németországban. Ez jól látszik a közvélemény-kutatásokból is, amelyek szerint az Alternatíva Németországért (AfD) párt lett a legerősebb politikai erő Mecklenburg–Elő-Pomerániában, ezzel a negyedik keletnémet tartományt – Brandenburg, Türingia és Szászország után–  hódította meg a jobboldal a felmérések alapján.

Ez különösen nagy riadalmat okozott a többi párt körében, ugyanis a négy tartományból háromban jövő szeptemberben választásokat tartanak.

Lang bírálta Nancy Faeser belügyminisztert, aki Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártjának (SPD) képviselője, valamint Joachim Stampot, Németország bevándorlásügyi különmegbízottját, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselőjét, mondván, hogy végre előre kell lépniük a nem uniós országokkal kötött hazatoloncolási megállapodások terén.

A statisztikák szerint az elmúlt időszakban ismét növekedni kezdett a Németországba érkező illegális bevándorlók száma. Csak augusztusban mintegy 15 ezer illegális határátlépést regisztráltak, ami negyvenszázalékos növekedést jelent júliushoz képest.

Borítókép: Migránsokat mentő civil hajó a Földközi-tengeren (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.