Nem először indult hűtlen kezelés miatt eljárás baloldali politikushoz kapcsolódó ügyben

Korábban Cseh Katalin, a Momentum egyik vezető politikusa is botrányba keveredett.

2023. 10. 04. 16:30
Tóth Csaba és Karácsony Gergely (Fotó: Facebook) Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma látott napvilágot a hír, hogy hűtlen kezeléssel gyanúsított meg egy személyt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a potom pénzért eladott egykori Thököly úti MSZP-székház ügyében. Az ingatlanbotránnyal összefüggésben – Hadházy Ákos feljelentése alapján – különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tavaly indult nyomozás. A feljelentés szerint a Thököly úton álló mintegy kilencszáz négyzetméteres, négyszintes ingatlant 128 millió forintért adta el az MSZP József Attila Alapítványa a szocialisták zuglói elnöke, Tóth Csaba cégének, a Tigris-1993 Kft.-nek.

Nem példa nélküli a baloldalon, hogy egyes politikusok gyanús pénzügyekbe keverednek.

Mint ismert, 2021 nyarán egy magát Anonymusnak nevező álarcos alak Cseh Katalinról, a Momentum egyik legismertebb politikusáról, EP-képviselőjéről kiszivárogtatta, hogy a családjához köthető céghálózat bizonyos tagjai gyanús körülmények között juthattak többmilliárdos európai uniós pályázati pénzekhez.

A botrány nemcsak a magyar sajtó, hanem a hatóság figyelmét is felkeltette, olyannyira, hogy a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az első információk felbukkanása után nem sokkal költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított. A nyilvánosságra került adatokból ugyanis egyre inkább arra lehetett következtetni, hogy a céghálózat tagjai működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között összesen 4,8 milliárd forintot. 

A felvetődött gyanú szerint a módszer lényege az volt, hogy a kiemelten hátrányos helyzetű kistérségekben, Pest, illetve Nógrád megyében azonos címen fióktelepet hoztak létre, így az uniós projektekhez kapcsolódóan jelentős összegű állami támogatást is le tudtak hívni.

Emellett szinte már nem telik el hét anélkül, hogy ne derülne fény egy-egy újabb nyomozásra, ami érinti a pécsi városvezetést vagy a városvezetéshez kapcsolódó ügyet. Többek között nyomozás indult az önkormányzatnál a Mandulás kemping és a Bőrklinika cseréje miatt hűtlen kezelés gyanújával. 

Hűtlen kezelés miatt indított nyomozást a rendőrség a Gyenes Levente vezette gyömrői önkormányzat egyik gyanús ügyletével kapcsolatban. Egy magánszemély ugyanis azért tett feljelentést, mert birtokába került egy olyan bérleti szerződés, amit Gyömrő önkormányzata kötött egy céggel egy ingatlanterület bérbeadására. A feljelentésben az áll, hogy egy helyi fesztivál megrendezése céljából bérelték ki a területet öt napra, ugyanakkor ez áron alul történt, ezért a szerződés rendkívül előnytelen a város számára.

Idén márciusban ugyancsak hűtlen kezelés bűntettének gyanújával indított büntetőeljárást a rendőrség Korányi Dávid, Karácsony Gergely korábbi tanácsadója külföldi útjaival összefüggésben.

Borítókép: Tóth Csaba Karácsony Gergellyel (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.