Trükkök százaival próbál pénzhez jutni a főváros

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén napirend előtti felszólalásában élésen bírálta a városvezetést, amiért ötvenmilliárddal adósítja el a fővárost, hogy fedezni tudják a működési kiadásokat.

2023. 10. 25. 16:02
WINTERMANTEL Zsolt
Budapest, 2023. szeptember 27. Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fõvárosi frakciójának vezetõje a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. szeptember 27-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége meg trükkök százai – amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni – segítette, hogy ezt túléljük – idézett Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a napirend előtti felszólalásában a Fővárosi Közgyűlés ülése elején. Hangsúlyozta: fájdalmasan csengenek mindannyiunk fülében Gyurcsány Ferenc mondatai, amelyek a hatalom bármi áron való megtartásáról, az ország kifosztásáról és a választók átveréséről szólnak.

Karácsony Gergely főpolgármesternek címezve úgy folytatta: a főpolgármesternek mégsem szólal meg a lelkiismerete, amikor a DK embereinek fővárosba ejtőernyőztetett tevékenysége emlékeztet erre. – Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon mit keres a BKK felügyelőbizottságának elnöki székében Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc pénzügyére, a trükkök százainak keresztapja, a legfőbb cinkostárs a hazugságcunamiban. Az elmúlt napokban megkaptuk a választ. Gyurcsányi trükkel, a BKK felhasználásával, az önkormányzatokra vonatkozó éven túli folyószámlahitel tilalmát megkerülve, 50 milliárd forintos idei kötelezettséget tolnak-húznak át jövőre – emlékeztetett Wintermantel Zsolt, aki szerint a Gyurcsány BKK-s helytartója, Draskovics Tibor által erőltetett trükk szolgalelkű végrehajtásával, egy személyben egyetlen döntéssel 50 milliárd forinttal adósította el a fővárost a főpolgármester.

– Karácsony Gergelynek hívják azt a főpolgármestert, aki képes volt elkölteni 214 milliárd forint tartalékot, képes volt felélni 200 milliárd forinttal nagyobb adóbevételt, összesen két nagy beruházást fejezett be. Egyik sem a saját ötlete volt, forrásokkal együtt elődjétől örökölte, azonkívül semmit nem fejlesztett, így is működési hiányt halmozott fel – sorolta a frakcióvezető. Felidézte: a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy Budapestnek működési hiánya legyen az év végére, és a törvényben rögzített alapfeladatai ellátására 50 milliárdos kvázi hitelt kelljen felvennie.

– Ön rekorder, negatív értelemben. Kértük, hogy ne hajtsa végre ezt az ördögi tervet, ne szolgáltassa ki a várost, a nemzet fővárosát Gyurcsány Ferencnek. Tegyük hozzá azért, mert görcsösen meg akarja szerezni a választáson való újraindulásához a támogatást. Önnek fontosabb a saját politikai ambíciója, mint a város, amit önre bíztak a választók – húzta alá a frakcióvezető, aki Karácsony Gergelynek feltette a kérdést: 

Önnek a demokráciáról alkotott világképébe belefér, hogy az 50 milliárdos faktorálás részleteiről a Fővárosi Közgyűlés nem tárgyal? Ön szerint normális, hogy a döntést két közgyűlés közé időzítette, miközben a konstrukciót hónapok óta készítik elő? Ön szerint normális, hogy a BKK felügyelőbizottságának tagjai nem is láthatták a faktorálási szerződést és az abban szereplő kondíciókat?

– Súlyos aggályainkat kifejeztük, de Draskovics Tibor mindenkit megnyugtatott, hogy milyen jó konstrukció ez. Minden világos, a bankoknak minden előnyös – állapította meg a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Karácsony Gergely a felszólalásra úgy reagált: az elmúlt években 224 milliárd forint kormányzati megszorítás érte a fővárost, és a fideszesek most képesek feltenni azt a kérdést: „miért veszünk fel hitelt, hogy a város működni tudjon?”

Borítókép: Wintermantel Zsolt (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.