Hamis okiratokkal papírozhatták le a „mikroadományokat” Karácsonyék

Hiába válik egyre komolyabbá a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom körüli botrány, a főpolgármester és köre nem hajlandóak megszólalni. A hatóságok a nyomozás érdekeire tekintettel a legújabb megkeresésünkre már szintén nem adhattak tájékoztatást. A félmilliárdos mikroadományok ügyében néhány napja tartott házkutatást a NAV, amely a legújabb információk szerint fontos, a bűncselekmény okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában.

2023. 11. 17. 14:20
null
20220103 budapest a fovarosi kozgyulesnek a varoshaza eladasa ugyeben tartott vizsgalobizottsagi ulese havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkeresésünkre nem cáfolta, ám a nyomozás érdekeire tekintettel érdemben nem kommentálta a 99 Mozgalom elleni eljárás keretében végrehajtott házkutatásról és az ott talált bizonyítékokról szóló legújabb információkat sem az ügyészség, sem pedig az adóhatóság.

Ismert, a Magyar Nemzet elsőként közölte, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy hete megjelentek a Vécsey utca 4. szám alatt, ahol Tordai Csaba ügyvédi irodája található. Érdeklődésünkre az adóhatóság akkor azt közölte, hogy 

a NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában.

 A válaszból egyértelműen kiderült, hogy a 99 Mozgalom zavaros pénzügyei miatt szállt ki a hatóság Gyurcsány Ferenc volt kormányfő bizalmi emberéhez. A házkutatás tényét az ügyészség is megerősítette.

Az Index csütörtökön arról számolt be, hogy Karácsony jogi főtanácsadójánál többek között aláírás-hitelesítő dokumentumokat foglaltak le az adónyomozók. Ezek olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni. A tíz jegyzőkönyvön információik szerint két MSZP-s neve szerepelt. 

A Magyar Nemzet ezek után megtudta, a dokumentumok aláírása Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt. A szocialista párt pedig annyit mondott az üggyel kapcsolatban, hogy két munkatársuk részt vett a mikroadományok megszámolásában és hitelesítésében. Egy jegyzőkönyv aláírását ismerték el, a többin így nem is szerepelhetne a nevük, azaz az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak. 

Lapunk folyamatosan keresi az érintetteket, akik teljes hallgatásba burkolóztak a házkutatás nyilvánosságra kerülése óta, és számunkra elérhetetlenek. A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor, Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan, nem válaszolt megkeresésünkre. 

Emlékezetes, Karácsonyék bűncselekménygyanús adománygyűjtése egy tavaly nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentéssel lepleződött le.

 A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára.

Az ügyben Tényi István és a mozgalom számlavezetője, az OTP feljelentése alapján költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt van folyamatban nyomozás. Fontos körülmény, hogy a bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett. 

Borítókép: Tordai Csaba ügyvéd (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.