Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jegyzőkönyveket hamisíthattak Karácsony jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájában

Karácsony Gergely jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában írhatták alá azt a tíz jegyzőkönyvet, amiket a hatóság emberei foglaltak le egy múlt heti házkutatás során – tudta meg a Magyar Nemzet. Az Index információi szerint a jegyzőkönyveket szocialisták írták alá. Az MSZP annyit elismert, hogy két munkatársuk részt vett a mikroadományok megszámolásában és hitelesítésében. Egy jegyzőkönyv aláírását ismerték el, vagyis az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak.

2023. 11. 16. 17:21
Gyurcsány embere Tordai Csaba Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Index értesülései szerint többek között aláírás-hitelesítő dokumentumokat foglaltak le az adónyomozók egy ügyész jelenlétében múlt héten Tordai Csaba ügyvédi irodájában. A hatósági akcióról lapunk is több cikkben beszámolt, eddig annyi derült ki, hogy bizonyítékokat foglaltak le a főpolgármester jogi főtanácsadójának – egyben Gyurcsány Ferenc bizalmi emberének – irodájában a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtése miatt indult nyomozás során.

A portál azt is megírta, hogy az aláírás-hitelesítők olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni. A dokumentumokon információik szerint két MSZP-s neve szerepelt. Hogy a tíz jegyzőkönyvet ténylegesen az érintett szocialisták írták-e alá, vagy mások, azt nem tudni – írta a portál.

Az MSZP elismerte, két munkatársuk részt vett a mikroadományok megszámolásában

Az Index arról is említést tett, hogy az MSZP eddig nem került képbe az ügyben, ám könnyen lehet, hogy ezek után kiterjesztik a nyomozást. A lap kérdésekkel fordult a szocialista párthoz is, ahonnan azt válaszolták:

Az MSZP-t nem keresték ebben az ügyben, egyetlen MSZP-s politikust sem. Az MSZP munkatársai és tagjai segítették Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányát, erre a kampányra és a főpolgármester ebbéli támogatására büszkék vagyunk. Az MSZP ekkor is minden tekintetben a jogszabályokat betartva járt el a választási kampányok és az előválasztás során. Két munkatársunk arról tájékoztatott minket, hogy zajlik egy adóügyi eljárás a Nemzeti Adóhivatalnál, amelyben magánszemélyként tanúskodtak egy kihallgatáson. Megerősítették, hogy egy alkalommal részt vettek adományláda felbontásában, a ládába érkezett összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében, ennek során minden jogszabályt betartva. Az adománygyűjtés egyéb részleteiről nem rendelkezünk információval

– hangsúlyozta a párt.

Meghamisíthatták a jegyzőkönyveket

Úgy tudjuk, a jegyzőkönyvek aláírása Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában, a már említett házkutatás helyszínén történt. Mint ismert, összesen tíz jegyzőkönyv volt, ebből ezek szerint egyetlenegyen szerepelt az említett politikusok hiteles aláírása. Kilenc jegyzőkönyvön nem szerepelhetne a nevük, azaz nagy valószínűséggel a többit meghamisíthatták.

Házkutatás a baloldal ügyvédjénél

Mint arról pár napja beszámoltunk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói múlt csütörtökön, a késő esti órákban megjelentek a Vécsey utca 4. szám alatt, ahol Tordai Csaba ügyvédi irodája található. Érdeklődésünkre az adóhatóság akkor azt közölte, hogy a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

A Fővárosi Főügyészség pedig arról tájékoztatott, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában”.

Hozzátették: a kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra az annak elrendelésére illetékes bíróságnál.

Minden a titkosszolgálati vizsgálattal kezdődött

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára. 

Az OTP is feljelentést tett

Az ügyben – amelyben Tényi István és a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett. 

Az érintettek hallgatnak

A Magyar Nemzet napok óta keresi az érintetteket, akik teljes hallgatásba burkolóztak a házkutatás nyilvánosságra kerülése óta, és lapunk számára elérhetetlenek. A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor, Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan, nem válaszolt megkeresésünkre. 

Hiteltelen a kis- és nagy „ládikák” meséje

Karácsony Gergely egyébként a finanszírozási üggyel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, nincsenek jogszerűségi problémák. A főpolgármester hangsúlyozta, nem tudja, kiktől kapták a félmilliárd forintnyi támogatást, mivel az mikroadományokból gyűlt össze. Arra a kérdésre, hogy elhiszi-e, hogy anonim módon összegyűlhet ötszázmillió forint, úgy felelt: csak így gyűlhet össze.

Magyarországon kevesen vannak, akik névvel, címmel vállalják, hogy anyagilag támogatják az ellenzéket – húzta alá Karácsony Gergely, aki szerint az euróbefizetések is, amiket a „kis ládikákba” dobtak be, gazdag magyar emberektől származnak. A főpolgármester később „nagy ládikákról” beszélt.

Ez azonban az elmúlt hetek fejleményei tükrében teljesen hiteltelennek tűnik.

Borítókép: Tordai Csaba (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.