Még senki sincs elkésve: meghosszabbították a Hunor program pályázatának határidejét +videó

Várnak minden olyan javaslatot, amely hozzá tud járulni a magyar űrprogram tudományos tartalmának további színesítéséhez.

2023. 11. 09. 13:51
CSÁK János; SZAKÁLY András; KAPU Tibor; CSERÉNYI Gyula; SCHLÉGL Ádám
Szekszárd, 2023. szeptember 1. Csák János kulturális és innovációs miniszter (k), valamint a Hunor Magyar Ûrhajós Program négy ûrhajósjelöltje, Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Schlégl Ádám (b-j) ünnepélyesen megnyitja a tanévet a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikumában és Szakképzõ Iskolájában rendezett országos szakképzési tanévnyitón Szekszárdon 2023. szeptember 1-jén. MTI/Kiss Dániel Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év végig lehet jelentkezni a Hunor magyar űrhajós program tudományos tartalmának színesítéséhez, miután november 15. helyett december 31-ig hosszabbították meg a határidőt – jelentette be Facebook-bejegyzésében az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. 

Ferencz Orsolya a közösségi oldalra feltöltött videójában azt mondta: az űrtechnológia, az űripar a XXI. század egyik legfontosabb iparágává kezd válni, és globális szolgáltatások sora alapul ezen a technológián. 

A kormány 2021-ben fogadta el a Magyarország űrstartégiája című dokumentumot, amelyben körvonalazták azokat a feladatokat, amelyek révén Magyarország versenyképes lehet ebben a szektorban – emlékeztetett, majd hozzátette: a kutatóűrhajós programban, a Hungarian To Orbit, azaz Hunor programban harmincnapos küldetésre indul „egy magyar ember” 2024 vége és 2025 eleje között. 

Ez egy óriási lehetőség a kutatóintézeteinknek, az egyetemeinknek és a cégeinknek

 – fogalmazott Ferencz Orsolya, hozzátéve, hogy várnak minden olyan javaslatot, amely hozzá tud járulni a program tudományos tartalmának további színesítéséhez. 

Jelezte, hogy a Space.kormány.hu, illetve a Hunor.gov.hu honlapokon egy egyszerű, egyoldalas kérdőív, illetve jelentkezési lap kitöltése után lehet a kísérleti javaslatokat elküldeni; ennek a határideje módosult december 31-re. 

– Ne felejtsük el, hogy Magyarország sikere mindannyiunk közös sikere. Az egyetemeink, a kutatóintézeteink, a cégeink versenyképessége múlik azon, hogy ezekbe a programokba minél nagyobb hatékonysággal tudjunk bekapcsolódni – hangsúlyozta Ferencz Orsolya. 

Borítókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint a Hunor magyar űrhajós program négy űrhajósjelöltje (MTI/Kiss Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.