Megújítja nemzetközi minősítését a HUNOR

Több mint 200 millió forintot kap a kutató-mentő szervezet.

2023. 10. 30. 11:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 221 millió forint támogatásban részesül a HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt több mint tíz éve megalakult, speciális helyzetekben bevethető csapat a pénzt a mentőszervezet fejlesztésre költi, és olyan eszközöket vásárolnak belőle, amelyek segíthetnek, hogy ismét megkapják az úgynevezett „nehéz minősítést”.

A nemzetközi mentőcsapatokat az ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentési Tanácsadó Csoport) minősíti, és ötévente meg kell újítani a minősítést. 

A világon összesen harmincöt úgynevezett nehéz minősítésű mentőcsapat van.

A világon elsőként, 2005-ben egy magyar csapat szerezte meg az ENSZ INSARAG nehéz kategóriájú minősítését.

A HUNOR mentőcsapat tagjai a törökországi földrengés során összesen 16 túlélőt emeltek ki a romok alól (Forrás: Facebook)

A csapat újjászervezésével, 2012. július 15-én alakult meg a HUNOR, amely azóta 

két újraminősítő vizsgát abszolvált, mindkét alkalommal megszerezve a nehéz minősítést. 

A nemzetközi minősítés célja, hogy önellátó és egymással tökéletesen együttműködő mentőcsapatok vegyenek részt a nemzetközi segítségnyújtásban.

Magyarország hivatalos mentőcsapatát hivatásos tűzoltók alkotják, akik Budapesten három órán belül, vidéken nyolc órán belül, külföldön pedig 48 órán belül képesek megkezdeni az életmentést. 

A katasztrófák esetén bevethető nehéz városi kutató- és mentőcsapat legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése. 

Tagjai nagy tapasztalattal, kiváló mentési rutinnal és speciális szakképzettséggel rendelkeznek. Vezetői külföldi küldetésekben jártas, idegen nyelven beszélő szakemberek.

Az elmúlt években számtalan alkalommal bizonyított a HUNOR hazai és külföldi bevetéseken egyaránt, Ukrajnában, Japánban és Macedóniában, a 2014-es szerbiai árvíznél is jelen voltak, legutóbb pedig idén februárban a törökországi földrengés idején összesen 17 embert mentettek ki élve a romok alól.

A HUNOR mentőcsapat éjszakai bevetésre indul a törökországi földrengés helyszínén (Forrás: Facebook)

A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a HUNOR sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot.

A HUNOR tagjai tíz napon keresztül 24 órás munkavégzéssel két kárhelyszínen, önellátóan képesek dolgozni, 168 tagja 12 keresőkutyával és speciális személykeresőkkel képes felkutatni romok alatt rekedt, még élő személyeket. Felszereléseikkel akár húsztonnás, több méter vastag fém- és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alatt rekedt embereket.

Borítókép: A HUNOR mentőcsapat a földrengés sújtotta Törökországban (Fotó: BM OKF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.