Mikroadományok: Karácsony lebuktatta Bajnai Gordont?

Nem cáfolta a Szabad Európának adott interjújában Karácsony Gergely, hogy Bajnai Gordonnak köze lehet a 99 Mozgalom zavaros pénzügyi támogatásához. A főpolgármester arról beszélt, hogy a volt kormányfő nagyon befolyásos ember, és soha nem fogja megkérdezni tőle, mit tett azért, hogy ez a pénz „összeálljon”.

2023. 11. 13. 14:43
Bajnai Gordon
Budapest, 2014. május 25. Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetõje, volt miniszterelnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, miután leadta szavazatát a XII. kerületi Virányos Általános Iskolában kialakított 41-es számú szavazókörben az európai parlamenti választások napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mellébeszélt egy nemrég közzétett interjúban Karácsony Gergely azzal kapcsolatban, hogy Bajnai Gordon volt kormányfő részt vett-e az általa alapított, a hatóság célkeresztjében lévő 99 Mozgalom finanszírozásában. A főpolgármestert a Szabad Európa faggatta az ellenzék zavaros pénzügyeiről

A műsorvezető konkrétan azt kérdezte tőle, hogy az ellenzék tavalyi kampányát négymilliárd forinttal segítő Action for Democracy, illetve Bajnai Gordonék Karácsony előválasztási kampányában is részt vettek-e. – Hát Bajnai Gordonnal én elég sokat beszélgetek, és ő nyilván egy befolyásos ember, és az, hogy mit tett ennek érdekében, hogy ez a pénz összeálljon vagy nem, én ezt soha nem kérdeztem meg tőle és ezután sem fogom – hárított a főpolgármester, aki nem merte cáfolni, hogy Bajnainak köze lehet a mozgalom pénzügyeihez.

Bajnai szerepe azért különösen fontos, mert pár napja egy bizalmi emberénél tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Mint azt megírtuk, a 99 Mozgalom gyanús finanszírozása miatt szállt ki a NAV Tordai Csaba ügyvédi irodájához, ahol bizonyítékokat foglaltak le. 

Tordai nemcsak Bajnai bizalmi embere, hanem Karácsony Gergely jogi főtanácsadója és bizalmasa is egyben. 

A Karácsonyék mikrodományai körüli botrány azután élesedett ki, hogy a Nemzeti Információs Központ által az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló anyag szerint Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

A NAV mindezek miatt költségvetési csalás, pénzmosás, illetve az OTP feljelentése alapján hamis magánokirat felhasználása miatt is eljárást indított. 

A főpolgármester a kirobbant kínos ügy után azzal érvelt, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel, amit „kis ládikákban” gyűjtöttek. Karácsony később már „nagy ládikákról” beszélt. Ezt ugyanakkor az OTP a feljelentésében határozottan cáfolta

 

Borítókép: Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.