Pintér Sándor: Magyarország más országok közbiztonságát is védi

A schengeni határok védelméről beszéltek a visegrádi négyek, valamint Németország és Ausztria belügyminiszterei.

Forrás: MTI2023. 11. 27. 17:52
PINTÉR Sándor
Budapest, 2023. október 2. Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mond a Belügyminisztérium és a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közötti együttmûködési keretmegállapodás aláírásán a minisztériumban 2023. október 2-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a külső határok védelmével nemcsak saját, hanem a többi uniós ország közrendjét és közbiztonságát is őrzi – jelentette ki a magyar belügyminiszter hétfőn Szegeden.

Pintér Sándor a visegrádi négyek, valamint Németország és Ausztria belügyminiszterei konferenciájának sajtótájékoztatóján azt mondta, az illegális migrációval szembeni eredményes magyar fellépés lehetővé teszi, hogy Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is megfelelő legyen a közbiztonság, ne kerüljön sor olyan bűncselekményekre, amelyeket „hívatlan vendégek” okoznak – tájékoztat az MTI.

A találkozón bemutatták a vendégül látott belügyminisztereknek, milyen erőfeszítéseket tesz Magyarország a külső schengeni határok védelme érdekében,

milyen nemzetközi együttműködéseket alakított ki és milyen jövőbeni tervei vannak – írják. Hozzátették: szó esett az eddig meghozott jogi döntések eredményeiről is, és javaslatokat tettek újabb jogszabályok megalkotására.

Pintér Sándor leszögezte, bízik a konszenzusos megállapodásban, hangsúlyozva, hogy Magyarország erre és nem kompromisszumra törekszik. Magyarország kész az együttműködésre, a javaslatok befogadására, a relokáció kötelező jellegét azonban nem tudja elfogadni, ezt szuverenitási kérdésnek tekinti.

A migráció olyan komoly kihívás valamennyi ország számára, amely közös fellépést igényel – mondta Vít Rakusan, a visegrádi négyek soros elnöki tisztjét betöltő Csehország belügyminisztere.

A konferencián résztvevő országok ugyanazon a migrációs útvonal mentén találhatók, a külső határok megvédése mindenkinek közös érdeke

 – hangsúlyozta Csehország belügyminisztere.

A nyugat-balkáni útvonalon tapasztalható illegális migrációval szemben folytatódik a rendvédelmi szervek együttműködése és a kooperáció a harmadik országokkal – tudatta Vít Rakusan, emlékeztetve rá, hogy a cseh rendőrség 2015 óta részt vesz a határvédelemben. A miniszter azt is közölte, ezt a segítséget Csehország 2024-ben is folytatni fogja.

A konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy rendszeres találkozókat tartanak a migrációs folyamatok értékelésére – mondta a cseh miniszter.

A belső határok ellenőrzése nem a jó megoldás, 

az országok és a lakosság biztonságának kulcsa a külső határok védelme

 – fogalmazott Vít Rakusan. Hozzátette: közös európai megoldásra van szükség, de a kompromisszum megtalálása nem könnyű.

 A másodlagos migráció erősödése miatt számos tagország ellenőrzést vezetett be a belső határokon. Ugyanakkor minden tagország nyitott határokat szeretne az Európai Unión belül – mondta Nancy Faeser német belügyminiszter.

Az embercsempészet ellen közös fellépésre van szükség

– szögezte le a német miniszter. Hozzátette: a Frontex szerepvállalást erősíteni kell.

Az emberi jogok védelme az európai együttműködés alapja, ez különösen érvényes a migrációs politikára és a külső határok védelmére – hangsúlyozta Nancy Faeser. A politikus szavai szerint soha nem voltunk ilyen közel a közös uniós menekültügyi rendszer bevezetéséhez, az idő azonban sürget, hiszen közeledik a 2024-es európai parlamenti választás.

Koordinált fellépésre van szükség az illegális migrációval szemben, a külső határok védelmét erősíteni kell

– hangsúlyozta Gerhard Karner, Ausztria belügyminisztere. Hozzátette: a magyarországi látogatás pedig rávilágított arra, a külső határ védelme – amelyben osztrák, cseh, szlovák rendőrök is részt vesznek – eredményesen megtehető.

Összefogásra van szükség az embercsempészés és a szervezett bűnözés ellen is – szögezte le az osztrák miniszter, s úgy fogalmazott „nemcsak a kishalakat kell elfogni, hanem azokat a nagy cápákat is, akik a szervezeteket irányítják”.

Szlovákia kész segítséget nyújtani a külső határok védelméhez

– szögezte le az együttműködés fontosságát hangsúlyozva Matús Sutaj-Estok szlovák belügyminiszter. Mint mondta, az időjárás és a szerb hatóságok fellépése miatt jelenleg szerencsés a helyzet, de fel kell készülni a tavaszra és a migrációs nyomás újbóli erősödésére.

A schengeni zóna az Európai Unió alapértéke, amelyet meg kell tartani

– mondta Bartosz Grodecki lengyel belügyminiszter-helyettes a külső határok védelmének fontossága és az embercsempészés, szervezett bűnözi csoportokkal szembeni hatékony, koordinált fellépés mellett érvelve

Borítókép: Pintér Sándor (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.