Pintér Sándor: Gyilkos lövöldözés volt a szerb–magyar határon

Éves beszámolót adott kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt a belügyminiszter. Pintér Sándor részletesen beszélt az ország rendvédelmi helyzetéről, valamint a határvédelemmel járó nehézségekről.

Forrás: PestiSrácok2023. 11. 14. 20:01
PINTÉR Sándor
Budapest, 2023. október 2. Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mond a Belügyminisztérium és a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közötti együttmûködési keretmegállapodás aláírásán a minisztériumban 2023. október 2-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz, de eredményes éven van túl a Belügyminisztérium – jelentette ki Pintér Sándor. Megfogalmazása szerint rendkívüli év volt, a határaink mellett háború van, az orosz–ukrán háború jelentősen befolyásolja Magyarország rendvédelmi, rendészeti helyzetét – számolt be az elhangzottakról a PestiSrácok

Elsősorban az ukrán menekültek érkeztek nagy létszámban Magyarországra. A tárcavezető közölte: 545 ezren közvetlenül Ukrajnából menekültek Magyarországra, míg Románián keresztül 697 ezren. A menekültek ellátása rendkívüli feladat volt, de mindenki megfelelő ellátást kapott – tette hozzá, majd rámutatott:

ugyanakkor rendkívüli volt a magyar–szerb határszakaszon is az illegális migránsok okozta helyzet, amely komolyan megterhelte a magyar határt. A határvadász egység felállt, amely jogilag és a gyakorlatban bizonyította a hozzá fűzött reményeket.

– értékelt a belügyminiszter.

Pintér Sándor hangsúlyozta: folyamatos tárgyalásban vannak a szerb hatóságokkal, és a nyugat-balkáni belügyminiszterekkel közösen is áttekintették a migrációs helyzetet. Az elmúlt két hétben érzékelhetően csökkent az illegális migráció Szerbia irányából, a szerb hatóságok eredményesen lépnek fel. Sikeres volt a közös információkon alapuló akció, 

amelyben fegyvereket, köztük sorozatlövő gépkarabélyokat, kézifegyvereket, vállról indítható páncélelhárító eszközöket is lefoglaltak.

November 27-én a visegrádi négyek (V4), valamint Ausztria és Németország belügyminiszterei közös értekezletet tartanak Röszkén. Pintér Sándor  hangsúlyozta: ugyan nem mindenki ért egyet Magyarország álláspontjával, ugyanakkor bízik benne, hogy eredményesek lesznek a tárgyalások az illegális migráció nemzetközi feltartóztatása érdekében. Az izraeli helyzet ismét menekülthullámokat sodor Európa felé, amire felkészültek a magyar hatóságok – tette hozzá a miniszter.

Halálos lövöldözés a szerb határon

Pintér Sándor az illegális migráció kapcsán elmondta: volt halállal végződő fegyverhasználat a szerb–magyar határon. Bár a bizottság tagjai nem kérdeztek vissza, hogy pontosan mi is és hol történt, a PestiSrácok informálisan megtudta: 

a tárcavezető az embercsempészek közötti vajdasági lövöldözések kapcsán említette a fegyverhasználatot. 

Tehát nem magyar határrendész vagy határvadász adott le halálos lövést, nem is őket érte lövés szerb oldalról, a halálos áldozat a migránsok és az embercsempészek közül került ki – magyarázta a hírportál.

Közbiztonságból jeles

– Nemzetközi mérések szerint Magyarország az első tizenöt legbiztonságosabb ország között van a világon, a bűncselekmények és a közbiztonság alakulása példaértékű hazánkban – közölte Pintér Sándor, aki szerint a szubjektív biztonságérzet és az objektív biztonság is növekedett Magyarországon. Erre jó példa, hogy jelenleg 160 ezer uniós állampolgár tartózkodik és él Magyarországon. 

A tárcavezető szerint kiválóan vizsgázott az iskolaőrség is: október 1-jei állapot szerint 690 iskolaőr teljesített szolgálatot a tanintézményekben, még úgy is, hogy „sok pedagógus-szakszervezet is ellene szólt”. Száznál több iskolában az igazgató a szülőkkel egyetértésben jelenleg is kéri, hogy legyenek iskolaőrök náluk is.

Borítókép: Pintér Sándor (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.