Itt az ok, miért pörgetik csúcsra az EU-ban a migrációt

Az unióban akár célként is kitűzhetnék, amit Magyarország elért.

2023. 11. 13. 15:37
null
Valletta, 2018. augusztus 15. Afrikai bevándorlók az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentõhajón, amint az 141 migránssal megérkezik a máltai fõváros, Valletta kikötõjébe 2018. augusztus 15-én. A máltai kormány azt követõen engedélyezte a hajó kikötését, hogy megállapodás született, miszerint Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália és Luxemburg befogadja az Aquarius utasait. A mentõhajó a többségében szomáliai és eritreai migránsokat a Földközi-tengeren vette a fedélzetére öt nappal korábban. (MTI/EPA/Domenic Aquilina) Fotó: DOMENIC AQUILINA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész Európai Unióban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a teljes termékenységi arányszám 2010 és 2021 között a statisztikai adatok szerint. Az előző évtized elején 1,23-as szinten álló termékenységi ráta 2021-re 1,59-re nőtt, ami azt jelenti, hogyha a 2011-es szinten maradt volna a gyermekvállalási kedv, akkor összesen 160 ezerrel kevesebb magyar baba látta volna meg a napvilágot.

Így azonban hazánknak sikerült a legtöbbet javítania a demográfiai helyzetén. 

A magyar mutató 0,36-tal nőtt, a második két legjobb eredményt pedig a csehek és a románok könyvelhették el, náluk ez a szám 0,32, illetve 0,22 volt a vizsgált időszakban.

 

Európában óriási a baj

Eközben az uniós tagállamok többségében – 16 országban – csökkent a termékenység. 

A legnagyobb visszaesés Finnországban, Svédországban, Írországban, valamint Olaszországban történt, de a Mediterráneum egészében csökkent a születések száma. 

Nyugat-Európában is csak Németországban látható valamelyes növekedés (0,19).

 

Erre áldozott a kormány

A 2010 óta kormányzó Fidesz–KDNP-kabinet politikájában kiemelt helyen szerepelnek a családbarát intézkedések, így egyebek mellett a családi adókedvezmények, a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), valamint a legalább négy gyermeket vállaló nők mentesítése a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége alól szintén növelhették a gyermekvállalási hajlandóságot. 

Az ösztönző intézkedések mellett a születésszámok emelkedésében annak is szerepe van, hogy 2010 és 2022 között nagyjából a felére esett az abortuszok száma: míg az előző évtized elején negyvenezer körül mozgott a művi terhességmegszakítások száma, addig tavaly körülbelül húszezer ilyen beavatkozás történt.

 

 

Dél-Amerika csökken, Ázsián a sor?

Baby-boomról Magyarországon még nem beszélhetünk, hiszen a népességszám megőrzéséhez szükséges 2,1-es fertilitási rátától továbbra is elmarad a születésszám, azonban az 1,59-es mutató kifejezetten jónak minősül a fejlett világ egészét nézve. Dél-Koreában és Hongkongban például már jóval egy alá, 0,8 körülire esett a termékenység. Afrikát leszámítva a fejlődő országokban is markánsan visszaesett a fertilitás. Míg például Mexikóban 1990-ben 3,45 volt a termékenységi ráta, 2020-ra már a reprodukciós határ alá, 1,9-re süllyedt. 

 

Hasonló folyamat zajlott le a többi között Brazíliában, ahol jelenleg 1,65 gyermekszülés jut egy nőre, ám az 1990-es években még a hármat közelítette meg ez a mutató. Sőt, már az idén a föld legnépesebb országává váló Indiában is 2,1 alá esett a termékenységi arányszám, amely jelenleg 2,05 az ázsiai szubkontinensen.

Borítókép: Afrikai bevándorlók az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajón, amint az 141 migránssal megérkezik a máltai főváros, Valletta kikötőjébe 2018. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.