Rendőrökre támadtak a baloldali aktivisták, több embert is gyanúsít az ügyészség

Több gyanúsítottja is van annak a nyomozásnak, amely azután indult, hogy néhány hónapja rendőrökre támadtak az erőszakos tüntetők a karmelita kolostornál. Az engedély nélküli demonstráción több ellenzéki képviselő is részt vett, köztük a momentumos Tompos Márton, akit aznap este el is vittek a rendőrök.

2023. 11. 24. 12:39
Hadházy újra tüntet
20230503 Budapest Diákok és tanárok is demonstrálnak a státusztörvény ellen. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Hadházy Ákos képviselő Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként a hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség – tájékoztatta portálunkat az ügyészség.

Emlékezetes, május 3-án az Egységes Diákfront vezetésével engedély nélküli tüntetés zajlott Budapesten, a karmelita kolostornál. Ez a demonstráció tulajdonképpen része volt annak a tüntetéssorozatnak, amit a Momentum politikusai, illetve Hadházy Ákos indított el március 14-én.

Egyik megmozdulás sem volt erőszakmentes, de a május eleji összetűzésnél szabadultak el leginkább az indulatok: az arcukat maszkkal takaró baloldali aktivisták dulakodtak a rendőrökkel, rugdosták és dobálták az egyenruhásokat.

Sőt, többen betörtek a volt Honvédelmi Minisztérium építési területére, és csak könnygázzal tudták őket visszaszorítani. Ezt követően kiszorították a demonstrálókat a várból, aki rendőrre támadt, azt pedig kiemelték. A tüntetés után a rendőrök, illetve Tényi István is feljelentést tett az ügyészségen.

 

Tompost is elvitték a rendőrök

A budai Várba feljutott néhány száz főt számláló demonstráción ellenzéki parlamenti képviselők is jelen voltak. Közülük Tompos Mártont a rendőrök előállították, de saját elmondása szerint éjjel egy óra után kiengedték a Gyorskocsi utcai fogdából. Ellene végül hivatalos személy elleni erőszak miatt nem indult eljárás.

Megjegyzendő, hogy az ügyészségi vizsgálat mellett a tüntetéssel összefüggésben rendőrségi nyomozás is zajlik:

a résztvevők közül a budapesti nyomozók több embert is azonosítottak, közülük hármat már napokkal a történtek után kihallgattak gyanúsítottként az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség megalapozott gyanúja miatt. 

Mások festékszóróval rongáltak, valaki a várfalat is lefestette, illetve biztonsági kamerát törtek össze. Utóbbiak miatt rongálás és garázdaság bűntett gyanújával indítottak eljárást, már több mint húsz feltételezett elkövetőt azonosítottak a fővárosi rendőrök.

Borítókép: Hadházy Ákos (Fotó: Teknős Miklós )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.