Gyermek az áldozatok között – ezúttal is életet követelt a láthatatlan gyilkos

Idén már tizenöt áldozata van a szén-monoxid-mérgezésnek.

Forrás: MTI2023. 12. 30. 10:49
Vecsés, 2017. január 18. Mentõk és katasztrófavédõk dolgoznak 2017. január 18-án a vecsési Kinizsi utcában, ahol egy családi ház udvarán kialakított fedett tanuszodából klórmérgezés gyanújával kórházba vittek nyolc óvodást és három felnõttet. MTI Fotó: Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 17 éves fiú elhunyt, két másik gyermeket pedig kórházba kellett szállítani szén-monoxid-mérgezés miatt szombat hajnalban a főváros XIX. kerületében lévő Wekerletelepen – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy szén-monoxid-mérgezés történt egy Wekerletelepen lévő kétszintes családi házban – írják.

A kiérkező egységek nem tudták megmenteni a 17 éves fiú életét, két másik gyermeket azonban sikerült kórházba szállítani.

A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei még nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban ki tudták mutatni a mérgező gázt, amely feltehetőleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett – tájékoztatnak.

Idén már tizenöten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben.

– hangsúlyozták

A közleményben felhívták a figyelmet: a szén-monoxid színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, ami a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A rendszeres, ingyenes kéményellenőrzés garantálhatja a biztonságot.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes szén-monoxid-érzékelőt használni, ami egy olyan egyszerűen alkalmazható készülék, amely jelez, ha veszélyes gázkoncentráció képződött, így időt és menekülési lehetőséget biztosít. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.