Eltűnik az égboltról a legfényesebb csillag

A szerencsések szabad szemmel is követhetik az eseményt.

Forrás: Live Science2023. 12. 06. 18:30
Ghost,Town,In,Park,With,Milky,Way, csillag, ég, égbolt
2363672563 Fotó: Vincenzo Fondacaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy aszteroida – a 319 Leona – blokkolja az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektumát december 12-én, amely nem más, mint az Orion csillagképben fekvő Betelgeuse vörös szuperóriás. A Live Science felhívja a figyelmet arra, hogy az esemény éjjel 2 óra 17 perc környékén történik majd meg és mindössze 12 másodpercig tart majd.

A jelenség azért tűnik nagyon izgalmasnak, mert a kutatók így rengeteg adatot gyűjthetnek a csillagról és a kisbolygóról is, amely elhalad a közelében.

A fogyatkozást nem lehet majd a világ minden pontjáról látni, csak Ázsiától Dél-Európáig, és Floridától Mexikó keleti részéig lesz látható, a szerencsések viszont szabad szemmel is követhetik az eseményt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.