Fókuszban a Rákosrendező ügye

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan határozatot fog elfogadni a Rákosrendezőre tervezett ingatlanberuházással kapcsolatban. Az ügy érdekessége, hogy Karácsony Gergely zuglói polgármesterként még támogatta magasházak építését a területen, most, főpolgármesterként viszont már nem.

2023. 12. 13. 4:45
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. november 24. Karácsony Gergely fõpolgármester köszöntõt mond a Budapesti Karácsonyi Vásár és karácsonyi élménypark megnyitóján a Városháza parkban 2023. november 24-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Karácsony Gergely vezette budapesti közgyűlés számos fontos kérdést tárgyal a mai napon. A javaslatok között megtalálható Rákosrendező kérdése is, amellyel kapcsolatban egységes fővárosi álláspont kialakítását indítványozta a főpolgármester. 

Az elmúlt időszakban kiemelt jelentőségűvé vált a rákosrendezői városrész rendezésének kérdése, miután Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette, hogy egy Egyesült Arab Emírségekből származó üzletember egy teljesen új, a köznyelvben mini-Dubajnak nevezett városrészt húzna fel a területre. Erre válaszul Karácsony Gergely egy sajtótájékoztatón elmondta: nem támogatja a fejlesztést és a magasházak építését ezen a területen. 

Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a főpolgármester néhány évvel ezelőtt, zuglói polgármesterként, úgymond oslói mintára, még támogatta magasházak építését még ugyanott. 

Ezek után fővárosi szokás szerint megindult az utólagos magyarázkodás. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen lapunknak azt mondta: az, hogy évekkel ezelőtt Karácsony Gergely oslói mintára támogatta Rákosrendező rendbetételét és magasházakat álmodott a területen, nem jelenti azt, hogy a most megvalósuló projektet is támogatja, ugyanis szerinte a két kijelentés között eltelt időben megváltozott a magasház kifejezés jelentése.

Kiss Ambrus szerint ugyanis korábban Zugló polgármestereként Karácsony Gergely 65 méter alatti magasházakra gondolt, miközben most 65 méteresnél magasabb épületekről van szó a tervekben.  Abban az időben, amikor a főpolgármester erről beszélt, a magasház még egészen mást jelentett, mint jelenleg. Akkor 65 méter volt a legmagasabb szint – jelentette ki a főpolgármester-helyettes.  

A szerdai közgyűlésen várhatóan sor kerül a jövő évi költségvetés megtárgyalására és megszavazására is. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nemrég elárulta, hogy a főváros mostanra katasztrofális pénzügyi helyzetbe került. Arról számolt be, hogy egy hete az önkormányzat számláján mínusz 5,4 milliárd forint volt, annak ellenére, hogy Tarlós István előző főpolgármester több mint 200 milliárd forintos tartalékkal adta át a kasszát a baloldali városvezetésnek. 

A főváros számlaegyenlege már hónapok óta szabadesésben van. Bár Karácsony Gergely magabiztosan nyilatkozik arról, hogy a jövő júniusi önkormányzati választáson újra nyerni fog, a pénzügyi viszonyok alapján egyre inkább kérdéses, nem megy-e addig csődbe a főváros. A városvezetés pedig rendkívül kedvező környezetben juttatta a tönk szélére a fővárost. Budapest Főváros Önkormányzatának idei hivatalos beszámolójából is kiderült ugyanis, hogy szeptember végéig 249,3 milliárd forint helyi iparűzési adó folyt be. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.