Fontos népszokások tartoznak Borbála napjához, jobb, ha nem ma kezdi a nagytakarítást

Viszont jósolhat, ha úgy tartja kedve – népszokások a cikkben.

Forrás: Femina2023. 12. 04. 11:34
A,Hard,Broom,Ca;;ed,"sapu,Lidi",With,Red,Handle,Lying, seprű
2323971499 Fotó: Dentjes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak Luca napján, december 13-án, hanem december 4-én, Borbála napján is van néhány dolog, amelyeket jobb nem csinálni, ugyanis azok a néphiedelem szerint balszerencsét hozhatnak. 

Mivel régen ez a nap asszonyi dologtiltó nap volt, a nők nem rakhattak tüzet, takarítani, söpörni ugyancsak nem volt szabad, ugyanis ezzel elsöpörték a szerencsét. Állítólag ezen a napon a női látogatók is balszerencsét hoztak, a népszokás szerint seprűvel kergették el, ha valamiért mégis odatévedt egy a házhoz. A ruhákat Borbála napján nem szabad kint hagyni, így ajándékozni és kölcsönözni sem, ugyanis ezek mind elviszik a szerencsét. Továbbá tiltott volt a fonás és a varrás is, ezzel ellentétben szerencsét hoz a borfejtés. 

Állítólag egész jól meg lehetett jósolni néhány dolgot ezen a napon, például azt, hogy milyen lesz a jövő évi termés. Ha Borbála napján csíráztatnak búzát, és az karácsonyra kizöldül, akkor jó lesz a termés, de ugyanezt gyümölcsággal is el lehet végezni, ugyanis ha a Borbála-napkor a vízbe tett gyümölcság kizöldül karácsonyra, az akár férjhezmenetelt is jelenthet – írja a Femina

Szent Borbála a IV. században élt és tevékenykedett, édesapja válogatott kínzásoknak vetette alá, azonban minduntalan isteni beavatkozások védelmezték a lányt. Egyszer az apja annyira megharagudott rá, hogy saját kezűleg fejezte le Borbálát, a lány december 4-én halt meg. A férfi sem járt valami jól, miközben hazafelé tartott, villám csapott belé, és meghalt. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.