Az új csok az egész országban igényelhető

A falusi csok az ötezer lakosúnál kisebb településeken igényelhető, és kombinálható a csok plusszal.

2023. 12. 04. 10:06
Forrás: Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország egész területén igényelhető a csok plusz, az akár ötvenmillió forintos, maximum háromszázalékos kamatú, államilag támogatott hitel. Az új otthonteremtési program kedvezményes hitelkonstrukciója január 1-jétől érhető el – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közszolgálati televízióban. Hornung Ágnes közölte: a segítséget a bővülő családok tudják igénybe venni, amelyek további gyermeket vállalnak.

A hitel összege a meglévő, illetve a vállalt gyermekek számától függően változik: 15, harminc- vagy ötvenmillió forintot vehetnek igénybe az első közös otthon megszerzésére, nagyobb ingatlanba költözésre vagy a meglévő bővítésére

 – ismertette az államtitkár, hozzátéve: az első közös otthon megszerzésénél maximum nyolcvanmillió forintig vásárolható ingatlan, nagyobb ingatlanba költözésnél 150 millió forint az értékhatár, a konstrukció mindkét esetben illetékmentes.

A támogatási forma az anya 41 éves kora betöltéséig igényelhető, de két évig az ennél idősebb édesanyák is igényelhetik, ha igazolják a 12 hetes várandósságot.

– A babaváró hitel összege is emelkedik, ennél harminc év lesz a korhatár, de itt is lesz egyéves moratórium: 2024. december 31-ig a 41 éves édesanyák is igényelhetik, ha a 12 hetes várandósságot igazolják. A szintén államilag támogatott hitel összege legfeljebb 11 millió, és három hónap múlva szabad felhasználásúvá válik – hangsúlyozta Hornung Ágnes.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy

az úgynevezett falusi csok az ötezer lakosúnál kisebb településeken igényelhető, és kombinálható a csok plusszal.

– Ha egy család ötezer fő alatti településen további gyermeket vállal, és háromgyermekessé válik, kaphat 15 millió forint falusi csokot vissza nem térítendő támogatásként, egy maximum ötvenmillió forintos államilag támogatott hitelt a csok plusz keretén belül, azaz a babaváró hitellel együtt összesen 76 millió forintos állami támogatást tud igényelni – vázolta a politikus, aki jelezte, hogy a Csálad.hu oldalon találhatók a támogatások részletes tudnivalói.

Ismertette, hogy a testi, lelki, szellemi egészség elemével bővül a családtámogatási rendszer. Elmondta, ez sok intézkedést foglal magában, jelenleg is dolgoznak a részleteken. Az államtitkár felidézte:

2015-ben indult el a csok, és óriási eredményeket ért el, több mint 230 ezer család igényelte, vagyis minden ötödik lakástranzakciót csokkal valósították meg Magyarországon.

Változik a gazdasági helyzet, a korábbi állami támogatási összegek inflálódtak, ezért vezetik be a csok pluszt – magyarázta.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.