Máté Gábor mindig is Gyurcsány lelkes támogatója volt

A Katona József Színház 2011 óta gyakorlatilag egy balliberális fellegvárként üzemel, amelytől nem áll olyan messze a politizálás, mint ahogy a vezetők hangoztatják.

Forrás: Origó2023. 12. 03. 16:02
MÁTÉ Gábor
Budapest, 2022. szeptember 20. Máté Gábor színész-rendezõ, a Katona József Színház igazgatója, a zsûri tagja beszédet mond a színház-, film- és táncmûvészet kategóriában odaítélt Junior Prima Díjak átadóünnepségén a budapesti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án. Öt fiatal mûvésznek ítélte oda a szakmai zsûri a díjakat. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Gyurcsányékkal már nem olyan finnyás Máté Gábor, ha politikáról van szó” – mutatott rá cikkében az Origó.  Mint a Magyar Nemzet elsőként beszámolt róla, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) tagjai harminc százalékkal olcsóbban vehettek színházjegyet a fővárosi Katona József Színházban. 

Emiatt felmerült, hogy az önkormányzati fenntartású budapesti színház politikai alapon tett különbséget a látogatói között – legalábbis a jegyvásárlás esetében. A botránnyal kapcsolatban számos színházi és közéleti szereplő adott hangot nemtetszésének. A színházban belső vizsgálatot rendeltek el az ügy miatt, több munkatársat elmarasztaltak, egyiküknek távoznia is kellett, de Máté Gábor igazgató a helyén maradt.

Máté Gábor 2011-ben vette át Zsámbéki Gábor helyét a színházban. Az igazgatói feladatai mellett arra is jutott bőven ideje, hogy gyalázza Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, és hazugságokat terjesszen a megújult SZFE-ről. 2020. december 11-én például azt mondta Máté Gábor:

Hibás felfogásnak tartom, ha valaki egyfajta politikai térbe tereli a saját színházát. Alkotó művészekről vagy őket kiszolgáló emberekről van szó, akiknek a világról való gondolkodását nem uniformizálhatom. Hadd gondoljon mindenki mást.

Ennek ellenére a Katona József Színházban egyre-másra mutattak be nyíltan a napi politikával foglalkozó előadásokat, olyanokat, amelyeket nehéz a szó valódi értelmében színháznak nevezni. Amikor például a baloldalnak az volt a kitalációja, hogy magyarok milliói vándorolnak ki Londonba, hogy ott agysebészek és atomfizikusok legyen, Ilaberek címmel készítettek propaganda-előadást.

Származásával támadta Vidnyánszkyt

Vidnyánszky Attiláról szólva úgy nyilatkozott Máté Gábor még 2020. szeptember 9-én, hogy: 

Vidnyánszky Attila nem itt nevelkedett. Szerintem ő bizonyos szavakról nem tudja, hogy azok itt, Magyarországon mit jelentenek, ezért belecsúszik néha olyan dologba, amiért utána nekiesnek. Az elmúlt ötven év színháztörténete elképesztő sikerekről szólt, most az egész színházi nyelvet megváltoztató emberek arcába köptek felelőtlen emberek, akik nekiugrottak az egyetemnek, valójában fogalmam sincs, miért. Azt se tudják, mi folyik a falak közt, egyáltalán nincsenek képben, nem járnak vizsgára, és aljas módon meghazudtolták mindazt, amit létrehoztunk

„Vagyis a külhoni magyarként felnőtt Vidnyánszky Attilát burkoltan voltaképpen ukránozni kezdte” – magyarázta az Origó, majd kifejtették: „lehetséges, hogy Vidnyánszky Attila külhoni magyar, de érdekes módon Máté Gábor, Ascher Tamás vagy Gothár Péter nélkül is elég jól működik az SZFE”.

A másik baloldali szócső: Ascher Tamás

Máté Gábor mellett Ascher Tamás a másik olyan vezető a Katona József Színházban, aki heves indulatokkal támadja az új SZFE-t. Szinte mindennap megoszt a közösségi oldalán valamilyen cikket, írást, véleményt az egyetemmel kapcsolatban, amelyben annak vezetését támadja.

Mindezek mellett még arra is volt ideje a rendezőnek, hogy Koltai Lajost gyalázza.

„Az Oscar-díjra jelölt operatőr és rendező, Koltai Lajos személye minden bizonnyal azért is zavarja Aschert, mert – szemben Ascherrel – valóban világhírű. Nem csak az ötödik kerületben” – jegyezte meg a hírportál.

ASCHER Tamás
Ascher Tamás (Fotó: Czimbal Gyula)

Ascher Tamás kapcsán az Origó felidézte: amikor Gyurcsány Ferenc megfenyegette Vidnyánszky Attilát, akkor csupán annyit tudott mondani:

Gyurcsány Ferenc legutóbbi, Vidnyánszky Attila tönkretételéről szóló fenyegetőzése hasonló módon kínos és káros, többek között azért, mert egyetlen hatása, hogy legitimálja az ellenoldali gyalázkodást.

„A válaszában Ascher Tamás tehát nem ítéli el a bukott miniszterelnök durva fenyegetését, erről egy szóval sem beszél, hanem csak dühös rá, de egészen sajátos okból: rosszat tesz a baloldalnak” – írja a hírportál.

A Katona József Színházban zajló „minőségi” munka kapcsán az Origó felidéz egy 2020-as tüntetést is, amikor a baloldali pártok támogatásával, a Soros-közeli aHang szervezésében – állításuk szerint – a Színművészeti modellváltást elutasítói demonstráltak. 

A Katona egyik színésze, aki korábban az SZFE-n tanított, azaz a régi SZFE osztályvezető tanára, Fullajtár Andrea megpróbálta elszavalni a Nemzeti dalt, de nem tudta fejből, és inkább felolvasta egy tabletről.  A hírportál hangsúlyozta: 

„Fullajtár, a Katona József Színház színésznője osztályvezető tanár volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, tehát egy egész évfolyamnyi színész élete függött tőle.” 

„Ez tehát a Katona József Színház. Amelynek tüntetéseit Gyurcsány Ferencék hírlevélben népszerűsítették, és amelynek előadásaira a Gyurcsány-párt tagjai harmincszázalékos kedvezménnyel mehetnek be” – összegzett az Origó.

Borítókép: Máté Gábor (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.