A Soros-hálózat emberei szivárogtathatnak nem nyilvános információkat a Kúriáról?

Rendszeresen jelennek meg magyar vonatkozású írások egy német blogon, amelyek szinte csak és kizárólag a jobboldali kormányt kritizálók, sokszor durván elfogult hangneműek.

Forrás: Tűzfalcsoport2023. 12. 14. 15:48
Majtényi László
Budapest, 2017. november 18. Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke felszólal a Közös Ország Mozgalom választási nagygyûlésén Budapesten, a Gödör Klubban 2017. november 18-án. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogászkörökben nem cseng ismeretlenül a verfassungsblog.de nevű, egyik legtekintélyesebbnek tartott alkotmányjogi portál. Rendszeresen jelennek meg magyar vonatkozású írások is a blogon, viszont szinte csak és kizárólag a jobboldali kormányt kritizáló, sokszor durván elfogult hangnemben – írja cikkében a Tűzfalcsoport.

2016-ban például arról lehetett olvasni, hogy az elmúlt négy évben „senkinek nem sikerült népszavazást kezdeményezni – vagy a 2011-es népszavazási törvény miatt, vagy annak a választási bizottság, a Kúria vagy az Alkotmánybíróság általi értelmezése miatt. Legutóbb már fizikai erőt is alkalmaztak, hogy megakadályozzanak egy politikust népszavazási kérdés benyújtásában. Most az egyszer a kormány kezdeményezte a népszavazási procedúrát, tehát valószínű, hogy hamarosan lesz népszavazás Magyarországon.”

Az, hogy a fenti eszmefuttatás csupán nyomokban tartalmaz valóságot, az a blog szerkesztőit nyilvánvalóan nem zavarta akkor sem, amikor olyan címmel jelentettek meg inkább fércmunkának, mint elemzésnek nevezhető irományt a pandémiás veszélyhelyzeti jogszabályok kapcsán, hogy „Miért nem kell Európának bedőlnie Varga Judit miniszternek?”.

Tegnap ugyanakkor egy különös írásra lettek figyelmesek a Verfassungsblogon.

Soros György egyik magyarországi kulcsszervezete, a spekuláns alapítványa által létrehozott és több tíz millióval finanszírozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) egyik kutatója a német jogi portálon publikált lejárató cikket hazánkról.

A szerző kapcsán korábban a Magyar Nemzet megírta, hogy az ELTE oktatója, az ottani tanszékvezetője pedig az a Majtényi Balázs, aki az Eötvös Károly Intézet elnökének, Majtényi Lászlónak a fia, ráadásul a fiatal oktató is kötődik szervezethez, hiszen az Eötvös Károly Intézet egyik munkatársa, kutatója.

Az objektivitást és a pártatlanságot – mint a szakmai elemzések vezérelveit – nagyvonalúan kezelő írásban a szerző úgy fogalmaz, hogy Varga Zs. András, a Kúria elnöke „bosszút akar állni az ellenvéleményekért” az ügyelosztási rend módosítása révén: „Terve szerint a II. tanács a jelenlegi formájában megszűnik, és a bírák a Kúria Közigazgatási Kollégiumának különböző más ítélkező testületeibe kerülnek át. A II. testület feloszlatásának hivatalos indoka az I. testületben megüresedett bírói tisztségek betöltése, ahol két bíró 2024 elején nyugdíjba vonul.”

Már önmagában az is kérdéseket vet fel, hogy a nyugdíjba vonulások miatt megüresedett bírói tisztségek betöltése érdekében történő átszervezések miként értékelhetők „bosszúként” vagy az „egyes bírák függetlenségének észszerű indokok nélküli csorbításaként”.

De ami ennél is fontosabb, az ügyelosztási rend módosítása még nincs nyilvánosságra hozva, vagyis a cikkben megfogalmazottak bizalmas információnak minősülnek, amelyhez akár egy NGO kutatója, akár egy belső informátor, legrosszabb esetben egy, a hivatali kötelezettségeit durván megsértő bíró közreműködésével juthatott hozzá.

Sajtóhírek szerint az Európai Bizottság már lényegében csak a Kúria ügyelosztási rendjével kapcsolatos információkra várt a befagyasztott magyar kohéziós források ügyében, ezért van enne kiemelt jelentősége.

Fontos megjegyezni, hogy a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 37. § (1)bekezdése értelmében a bíró köteles a minősített adatot szolgálati viszonya alatt és annak megszűnése után is megőrizni, a titoktartás alól csak a törvényben meghatározott szerv adhat felmentést. 

Amennyiben a gyanú igazolódik, és a Soros-hálózat bizalmasai beépültek a Kúriába, vagy vannak olyan forrásaik, akik hajlandóak bizalmas információkat szivárogtatni részükre, úgy a nemzeti integritás elleni újabb támadásnak lehetünk tanúi, amely korlátozni kívánja, hogy az igazságszolgáltatási szervezetrendszer a ráruházott hatalmat hatékonyan és eredményesen használhassa a közérdek érdekében.

– összegzett írásában a Tűzfalcsoport.

Borítókép: Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke felszólal a Közös Ország Mozgalom választási nagygyűlésén Budapesten, a Gödör Klubban 2017. november 18-án (Fotó:MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.